Ţările baltice, nemiloase cu Rusia şi cu aliaţii acesteia: Lituania a întrerupt colaborarea cu Belarus

29 Nov. 2022, 05:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Nov. 2022, 05:48 // Actual //  bani.md

Lituania, Letonia şi Estonia rămân în grupul de forţă al ţărilor care nu acceptă sub nicio formă regimurile totalitare de la Moscova şi de la Minsk.

Ministerul de Interne de la Vilnius a anunţat într-un comunicat de presă că va rezilia acordul de cooperare cu Ministerul de Interne al Belarusului semnat în 1993.

Ministrul de Interne lituanian, Agnė Bilotaitė, a declarat că acordul este oricum mort, deoarece, în 2020, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost reales pe fondul fraudei electorale, protestelor de stradă şi represiunii repetate şi întemniţării protestatarilor.

„Lituania”, a spus ministrul, „nu vede nicio posibilitate de a colabora cu regimurile inamice. Belarus, un aliat apropiat al regimului de la Kremlin care conduce un atac hibrid împotriva Lituaniei şi împinge migranţii ilegali pe teritoriul lituanian prin intermediul poliţiei de frontieră, nu poate şi nu va fi partenerul Lituaniei în domeniul afacerilor interne sau în alte domenii”.
În ultimele luni, diverse acorduri de colaborare cu Belarus semnate în ultimii 30 de ani au fost denunţate şi de vecinele Letonia şi Estonia.

Lavrov: Makei a fost un adevărat patriot şi prieten al Rusiei

Ministrul de Externe al Belarus Vladimir Makei, care s-a stins din viaţă ieri la vârsta de 64 de ani, a fost „un diplomat şi un om de stat excepţional, un adevărat patriot care şi-a dedicat viaţa slujirii ţării sale şi apărării intereselor acesteia pe scena internaţională”, a spus şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, transmiţându-i condoleanţe văduvei.

Makei, a subliniat într-o declaraţie Ministerul de Externe de la Moscova, a fost un adevărat prieten al Rusiei şi a adus „o contribuţie unică la promovarea globală a unei largi cooperări bilaterale, la construirea integrării Statului Uniunii şi la consolidarea legăturile dintre popoarele frăţeşti din Rusia şi Belarus”.

„Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a trimis soţiei omologului său o telegramă de condoleanţe tuturor rudelor şi celor dragi”, se arată în comunicat.

„Vladimir Vladimirovici Makei va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre ca un om cu un suflet larg şi înţelepciune profundă, un profesionist strălucit, un partener şi tovarăş loial, care şi-a câştigat dragostea şi respectul nu numai al cetăţenilor ţării sale. , dar şi mult dincolo de Belarus ”, se arată în notă.
Makei a fost ministru de externe din 20 august 2012. Anterior, a fost şeful biroului prezidenţial din Belarus din 2008 până în 2012.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ