78% dintre solicitanții de compensații se încadrează în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată

01 Dec. 2022, 14:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Dec. 2022, 14:45 // Actual //  MD Bani

Sistemul informațional continuă atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Astfel, consumatorii pot afla deja categoria de vulnerabilitate în care se încadrează.

Potrivit informațiilor, în prezent, 78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria de vulnerabilitate energetică foarte înaltă, 12% – în categoria de vulnerabilitate energetică înaltă, 5% – în categoria de vulnerabilitate energetică medie, 2% – în categoria de vulnerabilitate energetică scăzută, 1% – în categoria de nonvulnerabilitate energetică.

În total, din cele 600 de mii de gospodării conectate la gaz natural, s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md aproximativ 420 de mii, iar din cei 180 de mii de consumatori de energie termică s-au înregistrat aproximativ 102 mii.

Cei neînregistrați vor fi încadrați automat în categoria de vulnerabilitate energetică medie pentru luna noiembrie, însă începând cu luna decembrie, vor avea atribuită categoria de vulnerabilitate energetică scăzută.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău