(FOTO, VIDEO) Vocea suburbiilor contează! Municipalitatea vrea să afle ce îi doare pe cetățeni

07 Dec. 2022, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2022, 17:49 // Actual //  MD Bani

Timp de câteva luni, Ora de LIVE cu Traian a mers în inspecție în suburbiile Chișinăului și a discutat cu primarii lor despre realizări, dificultăți și planuri. De această dată, colegul nostru a discutat cu persoana care a mers în cele 18 suburbii și a vorbit cu cetățenii despre necesitățile și problemele lor. Mai multe detalii despre proiect ne-a oferit sociologul Andrei Luchian.

„Practicând sociologia de 20 de ani și fiind locuitor al unei suburbii de 12 ani, am considerat oportună crearea unui grup de inițiativă, care să facă un studiu pentru consultarea mai amplă a suburbiilor, pentru a oferi un produs necesar autorităților publice locale”, menționează Andrei Luchian.

Proiectul presupune realizarea unor sondaje cu locuitorii suburbiilor despre relaționarea cu primăria și gradul lor de apreciere a activității primăriilor municipiului Chișinău.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Am venit cu o abordare clasică de proiectare a unei cercetări sociologice: am elaborat instrumentele de colectare și am elaborat un eșantion reprezentativ pentru fiecare dintre comunități. După ce am finalizat instrumentele, am mers în teren și le-am testat. Am făcut studiul pilot și am văzut care sunt întrebările la care respondenții întâmpină dificultăți”, a explicat sociologul.

Totodată, în cadrul proiectului a fost analizat modul în care cetățenii se percep drept parte a comunității. Mai exact, este vorba de gradul de implicare în soluționarea problemelor comunității și prioritizarea lor.

Rezultatul final al proiectului îl reprezintă raportul, care presupune analiza fiecărei suburbii în parte. Datele colectate vor contribui la eficientizarea acțiunilor întreprinse de municipalitate, în vederea îmbunătățirii vieții cetățenilor din suburbii.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.


Mai multe detalii despre rezultatele sondajelor realizate în suburbiile Capitalei puteți găsi AICI.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală