Cadrul legal aferent băncii centrale va fi modificat. Deputații au aprobat, cu 53 de voturi, în prima lectură modificări la Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei și la Legea cu privire la lichidarea băncilor. Proiectul a fost elaborat, ținând cont de angajamentele asumate de Republica Moldova prin Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare încheiat cu FMI, precum și pentru a asigura buna desfășurare și finalizare ordonată a procesului de lichidare a băncilor.
Documentul include prevederi ce vizează precizarea și consolidarea statutului BNM întru asigurarea realizării mandatului acesteia, dar și aspecte privind interacțiunea cu alte autorități publice și cu entități private. De asemenea, proiectul urmărește consolidarea mecanismelor aplicabile exercițiului mandatului membrilor organelor de conducere a Băncii Naționale și precizarea unor aspecte de guvernare corporativă în cadrul instituției.
Un aspect important din proiect ține de prelungirea procesului de lichidare silită a băncii. Actuala redacție prevede posibilitatea de prelungire a termenului de lichidare pentru cel mult 2 ani, considerat de autor unul rigid, care comportă riscuri pentru finalizarea procesului de lichidare. „Limitarea BNM în dreptul de a prelungi termenul de finalizare a proceselor de lichidare a băncilor, fără posibilitatea instituirii mai multor perioade de prelungire a termenului s-a dovedit a fi ineficientă în timp”, argumentează autorii. Respectiv, modificarea propusă va permite Băncii Naționale, în calitate de autoritate de supraveghere, să determine, în dependență de circumstanțele invocate în demersul lichidatorului, dacă este sau nu necesară prelungirea termenului de lichidare a băncii.
Proiectul urmează va fi votat și în lectura a doua. Se propune ca modificările să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
„Potrivit standardelor internaționale aplicabile statutului și activității unei bănci centrale, drepturile terților de a da instrucțiuni băncii centrale sunt incompatibile cu principiul independenței acesteia și pot perima realizarea mandatului băncii centrale”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.
Participarea terților în cadrul ședințelor organelor de decizie a băncii centrale este limitată/restricționată, întru neadmiterea influențelor/ ingerințelor în procesul decizional.
Guvernatorul BNM, Octavian Armașu a fost ținta criticilor din partea premierului Gavrilița precum că BNM a luat măsuri întârziate în lupta cu inflația. Armașu a fost criticat și de deputații din fracțiunea PAS care au și instituit o comisie pentru a analiza măsurile BNM în lupta cu inflația.