Șeful CIA: Regimul Putin nu este în pericol pentru moment

18 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Directorul CIA, William Burns, este de acord că războiul împotriva Ucrainei a fost un eșec strategic pentru Federația Rusă însă, chiar și așa, regimul lui Vladimir Putin nu este în prezent în pericol.

„Armata rusă a avut rezultate slabe și a suferit pierderi uriașe. Economia rusă a suferit daune pe termen lung. O mare parte din progresul realizat de clasa de mijloc rusă în ultimii 30 de ani este distrus”, a analizat Burns situația într-un interviu acordat PBS . „Cred că reputația Rusiei este foarte subminată și slăbiciunile sale scoase la iveală. De asemenea, populația rusă pare să fie din ce în ce mai preocupată de costul războiului”.

Șeful CIA a amintit și de mobilizarea din Federației Ruse, după anunțul căreia mai mulți cetățeni au fugit din țară.

Toate acestea arată că Putin are o mulțime de probleme. Cu toate acestea, în momentul de față nu reprezintă nicio amenințare la adresa puterii sale: „În opinia sa, el a creat un regim autoritar foarte sigur și represiv”.

În același timp, Burns nu a ignorat faptul că printre ruși, anxietatea față de război este în continuare în creștere, iar economia rusă continuă să sufere pierderi, care vor afecta ulterior viitorul cetățenilor Federației Ruse.

Fostul premier rus Mihail Kasianov: „Soarta regimului este decisă”

În ultimele luni, mass-media rusă și occidentală au scris destul de des că poziția lui Vladimir Putin a slăbit după o serie de eșecuri ale armatei ruse în Ucraina. Potrivit fostului prim-ministru al Rusiei Mihail Kasianov (2000-2004), influența politică a șefului Kremlinului a scăzut semnificativ, ceea ce va duce cu siguranță la pierderea puterii în următorul an și jumătate.

Kasianov a declarat într-un interviu pentru Bild că termenul limită pentru ca Putin să dețină președinția este martie 2024, adică până la următoarele alegeri. Există însă o opțiune, potrivit căreia autocratul de la Kremlin își va depune mandatul mult mai devreme, în șase luni.

Potrivit fostului premier, Putin își poate părăsi postul și înainte de încheierea mandatului prezidențial, dacă Rusia va fi învinsă în Ucraina. Apoi funcția sa va fi ocupată temporar de prim-ministru, care va fi obligat să organizeze alegeri prezidențiale extraordinare în următoarele trei luni.Kasianov este sigur că, în cazul unui astfel de scenariu, Putin se va pregăti din timp și va numi persoana „necesară” ca prim-ministru.

O altă opțiune este încheierea mandatului prezidențial al lui Putin în martie 2024 și plecarea lui automată de la putere. Fostul prim ministru este convins că acest lucru se va întâmpla cu siguranță, întrucât regimul actual se prăbușește deja din interior și nu este viabil în viitor.

„Această situație este inevitabilă. Regimul deja se estompează. Prin urmare, soarta regimului este decisă în avans – este o chestiune de timp: va fi în șase luni, un an sau un an și jumătate ”, a spus Kasianov.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău