Șeful CIA: Regimul Putin nu este în pericol pentru moment

18 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Directorul CIA, William Burns, este de acord că războiul împotriva Ucrainei a fost un eșec strategic pentru Federația Rusă însă, chiar și așa, regimul lui Vladimir Putin nu este în prezent în pericol.

„Armata rusă a avut rezultate slabe și a suferit pierderi uriașe. Economia rusă a suferit daune pe termen lung. O mare parte din progresul realizat de clasa de mijloc rusă în ultimii 30 de ani este distrus”, a analizat Burns situația într-un interviu acordat PBS . „Cred că reputația Rusiei este foarte subminată și slăbiciunile sale scoase la iveală. De asemenea, populația rusă pare să fie din ce în ce mai preocupată de costul războiului”.

Șeful CIA a amintit și de mobilizarea din Federației Ruse, după anunțul căreia mai mulți cetățeni au fugit din țară.

Toate acestea arată că Putin are o mulțime de probleme. Cu toate acestea, în momentul de față nu reprezintă nicio amenințare la adresa puterii sale: „În opinia sa, el a creat un regim autoritar foarte sigur și represiv”.

În același timp, Burns nu a ignorat faptul că printre ruși, anxietatea față de război este în continuare în creștere, iar economia rusă continuă să sufere pierderi, care vor afecta ulterior viitorul cetățenilor Federației Ruse.

Fostul premier rus Mihail Kasianov: „Soarta regimului este decisă”

În ultimele luni, mass-media rusă și occidentală au scris destul de des că poziția lui Vladimir Putin a slăbit după o serie de eșecuri ale armatei ruse în Ucraina. Potrivit fostului prim-ministru al Rusiei Mihail Kasianov (2000-2004), influența politică a șefului Kremlinului a scăzut semnificativ, ceea ce va duce cu siguranță la pierderea puterii în următorul an și jumătate.

Kasianov a declarat într-un interviu pentru Bild că termenul limită pentru ca Putin să dețină președinția este martie 2024, adică până la următoarele alegeri. Există însă o opțiune, potrivit căreia autocratul de la Kremlin își va depune mandatul mult mai devreme, în șase luni.

Potrivit fostului premier, Putin își poate părăsi postul și înainte de încheierea mandatului prezidențial, dacă Rusia va fi învinsă în Ucraina. Apoi funcția sa va fi ocupată temporar de prim-ministru, care va fi obligat să organizeze alegeri prezidențiale extraordinare în următoarele trei luni.Kasianov este sigur că, în cazul unui astfel de scenariu, Putin se va pregăti din timp și va numi persoana „necesară” ca prim-ministru.

O altă opțiune este încheierea mandatului prezidențial al lui Putin în martie 2024 și plecarea lui automată de la putere. Fostul prim ministru este convins că acest lucru se va întâmpla cu siguranță, întrucât regimul actual se prăbușește deja din interior și nu este viabil în viitor.

„Această situație este inevitabilă. Regimul deja se estompează. Prin urmare, soarta regimului este decisă în avans – este o chestiune de timp: va fi în șase luni, un an sau un an și jumătate ”, a spus Kasianov.

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău