Lordul cecen al războiului care face treaba murdară a lui Putin în Ucraina. Cum este răsplătit

18 Dec. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Dec. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Ramzan Kadîrov, cândva un rebel anti-rus, primește miliarde de la Moscova și joacă un rol cheie în războiul din Ucraina.

La începutul războiului din Ucraina, președintele Vladimir Putin i-a ordonat liderului cecen Ramzan Kadîrov să ocupe cartierele guvernamentale de la Kiev și să-l asasineze pe președintele ucrainean, susțin oficialii ucraineni de informații și securitate.
Când Putin a avut nevoie de mai mulți soldați pe linia frontului care se prăbușeșa rapid, lordul războiului din Cecenia a adunat mii de oameni, uneori cu forța, și i-a trimis pe front, potrivit locuitorilor ceceni.

Acum, după retragerile succesive ale Rusiei, oamenii lui Kadîrov disciplinează trupele ruse pe front și înlătură presupușii spioni din teritoriile ucrainene ocupate, recurg la tortură, după cum spun oficialii ucraineni și organizațiile pentru drepturile omului, citați de The Wall Street Journal.

De la începutul invaziei, Putin s-a bazat ofițeri, oameni de afaceri și infractori pentru a oferi ceea ce Kremlinul are cel mai mult nevoie pentru a-și susține ofensiva prelungită: bani, pregătire și trupe.

Una dintre cele mai loiale figuri din efortul de război al președintelui este Ramzan Kadîirov, care s-a numit public „soldatul credincios al lui Putin“.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că liderul rus i-a ordonat lordului cecen al războiului să-l asasineze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, considerând afirmația „absolut absurdă, lipsită de temei și falsă”.

Bani de la bugetul federal

Putin a folosit bugetul vast al Rusiei de-a lungul deceniilor pentru a-l sprijini pe Kadîirov, potrivit documentelor și interviurilor cu oficiali ucraineni și oameni apropiați de Kremlin. Acum, sângerosul lider cecen, în vârstă de 46 de ani, se străduiește să îndeplinească cerințele președintelui rus.
Relația demonstrează riscurile și recompensele care vin odată cu sprijinirea sistemului lui Putin.

Kadîrov servește ca mandatar al Kremlinului în Cecenia, o republică agitată din Caucazul de Nord al Rusiei. Timp de aproape 20 de ani, Moscova i-a trimis miliarde de dolari, pe care i-a folosit pentru a-și conduce regiunea natală ca fief personal cu propria sa armată privată foarte bine pregătită.

Finanțarea guvernamentală continuă să-l țină la putere pe Kadîrov cu toate că este urât de mulți în regiunea sa natală.

„Sprijinul și banii lui Putin l-au transformat pe Kadîrov dintr-un nimeni în șef, dar l-au și făcut vulnerabil și pe deplin dependent”, a spus Ekaterina Sokirianskaia, expertă pe problemele Ceceniei, de la International Crisis Group, un think tank cu sediul la Bruxelles.

Liderul cecen este printre puținii care are o linie directă cu Putin, președintele contactându-l pe Kadîirov personal, mai degrabă decât prin consilieri, cum este cazul celorlalți guvernatori ai Rusiei, potrivit unui fost oficial al Kremlinului și al unei alte persoane apropiate Kremlinului.

Kadîrov cere mai mulți bani

Pentru că și-a continuat rolul în război – pe care se asigură că îl arată pe larg pe rețelele de socializare – Kadîirov a spus că Cecenia merită sute de miliarde de ruble în noi investiții.

Președintele rus „apreciază calitățile manageriale ale lui Kadîrov”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a precizat că Putin și Kadîrov vorbesc în mod regulat despre efortul de război, menționând că două batalioane cecene se află pe linia frontului.

Analiștii politici spun că Ramzan Kadîrov încearcă să-i submineze pe alții cu care concurează acum pentru banii Kremlinului. El a devenit un critic de frunte al Ministerului rus al Apărării, acuzând public cel puțin un general pentru eșecurile pe câmpul de luptă – ceva pentru care un cetățean rus obișnuit ar face ani de închisoare.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău