Hub-uri regionale de afaceri sociale vor fi create într-un proiect implementat de Keystone Moldova

20 Dec. 2022, 12:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Dec. 2022, 12:24 // Actual //  MD Bani

Patru hub-uri regionale de afaceri sociale, dintre care unul pe malul stâng al Nistrului, urmează să fie create în cadrul unui proiect care țintește dezvoltarea antreprenoriatului social. Fiecare hub regional va fi capacitat în mai multe domenii și cel puțin 80 de întreprinderi sociale vor fi susținute de hub-urile nou create.

Crearea celor patru hub-uri reprezintă unul dintre obiectivele proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Moldova”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Suedia, în parteneriat cu Fundația Est-Europeană, Centrul Contact și Keystone Moldova. Durata acestuia este de trei ani, din ianuarie 2022 și până la finele anului 2024, a comunicat Oxana Isac, coordonatoare de proiect, Keystone Moldova, într-o conferință de presă la IPN.

„Proiectul contribuie la crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării antreprenoriatului social în Republica Moldova. Reieșind din acest scop, obiectivul principal al proiectului ține de împuternicirea organizațiilor societății civile din Moldova să se implice în crearea de întreprinderi sociale care vor contribui la creșterea economică durabilă a comunităților. Proiectul își propune un program de consolidare a capacităților, în special în managementul financiar și al afacerilor, atât pentru întreprinderile sociale, cât și pentru hub-urile regionale de afaceri sociale, care vor ghida în continuare întreprinderile sociale. Adițional, cu suportul proiectului, organizațiile societății civile vor contribui la procesul de încadrare în câmpul muncii a persoanelor defavorizate – tineri, persoane cu cerințe speciale, migranți reîntorși, persoane de etnie romă, persoane în etate”, a notat coordonatoarea de proiect.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Primul pas a fost realizat deja prin evaluarea barierelor în dezvoltarea întreprinderilor sociale și explorarea de noi planuri de intervenție pentru a facilita evoluția și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova.

Proiectul va facilita crearea și dezvoltarea a 15 întreprinderi sociale durabile. Întreprinderile sociale vor îmbunătăți managementul intern și vor deveni mai vizibile la nivel local și regional prin continuă ghidare și mentorat din partea acestor hub-uri regionale create. Produsele, serviciile dezvoltate de întreprinderile sociale vor fi plasate pe rețele de desfacere, inclusiv și cele online. Al patrulea obiectiv va fi realizat cu suportul organizațiilor societății civile care vor dezvolta cel puțin cinci campanii de informare și sensibilizare a publicului în domeniul antreprenoriatului social și a dezvoltării întreprinderilor sociale.

Oxana Isac a menționat că se planifică, de asemenea, organizarea unei campanii media naționale pentru a contribui la schimbarea cunoștințelor și atitudinilor populației generale în privința antreprenoriatului social. „Toate aceste activități realizate în cadrul proiectului vor contribui la crearea unor oportunități economice și sociale mai bune pentru persoanele defavorizate prin dezvoltarea întreprinderilor sociale și creșterea gradului de conștientizare a populației și autorităților locale cu privire la rolul întreprinderilor sociale în dezvoltarea comunității”, a mai precizat Oxana Isac.

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Suediei. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, realizat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ