A venit potopul în crypto? Investitorii retrag niveluri record de monede din exchange-urile crypto

26 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Traderii se grăbesc să lichideze alarmaţi de siguranţa activelor lor după ce FTX a dat faliment, conform Nikou Asgari pentru Financial Times.

Investitorii retrag niveluri record de bitcoin din exchange-urile de crypto deoarece colapsul FTX, deţinut de Sam Bankman-Fried, stârneşte teama cu privire la siguranţa activelor.

FTX, odată favoritul lumii crypto, a dat faliment la mijlocul lunii Noiembrie după ce o gaură de 8 miliarde de dolari a apărut în bilanţul companiei.

Noul director executiv, John ray, a vorbit despre lipsa oricărei măsuri de bază cu privire la managementul riscului şi Bankman-Fried a admis proceduri slabe de control intern. Decăderea rapidă a alarmat investitorii care îşi păstrează şi învestesc activele pe alte platforme centralizate de crypto exchange, ducând la un nivel record de retrageri de bitcoin, cea mai folosită cryptomonedă. FTX a eşuat luna trecută cu mai mult de 1 milion de potenţial creditori, incluzând mulţi care şi-au păstrat activele în exchange.

Luna trecută investitorii au retras 91363 de bitcoini, valorând în total aproape 1,5 miliarde de dolari, bazat pe preţul mediu al lunii Noiembrie de 16,400$ pe unitate, conform Binance, Kraken şi Coinbase. Asta a marcat cea mai mare retragere de bitcoini din istorie, conform datelor de la CryptoCompare. Este neclar dacă aceste monede sunt vândute sau mutate în portofele private.

Graba pentru a închide poziţiile vine pe măsură ce preţul bitcoinului a scăzut cu 64% în acest an şi se vinde în prezent la un preţ aproximativ de 17000$ pe unitate.

Retagerile din Octombrie au fost de asemenea mari, la 75294 de bitcoini, pe măsură ce traderii de crypto şi-au scos fondurile după o vară plină de crize, care a inclus falimentul Celsiul şi Voyager Digital, companii ce ofereau servicii de împrumut pentru monede digitale.

Exchange-urile rivale s-au grăbit să se distanţeze de practicile din interiorul FTX într-un efort de a calma clienţii şi de a limita răspândirea panicii.

Totuşi, retragerile record sublinează îngrijorarea investitorilor cu privire la bitcoin deoarece industria activelor digitale întâmpină presiune din partea decidenţilor la nivel global.

În primele 7 zile din Decembrie, 4545 de bitcoini au fost retraşi din exchange-urile centralizate, comparat cu 3846 de intrări de bitcoin în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de CryptoCompare.

Ca un semn al impactului negativ pe care falimentul FTX l-a avut asupra competitorilor, agenţia de rating Moody a plasat obligaţiunile Coinbase, companie listată în SUA, în scădere la sfarşitul lunii Noiembrie, citând „creşterea şanselor de scăderi susţinute în volumul de trading şi împlicarea clienţilor, 2 factori majori pentru venit”.

„Scăderea preţurilor la activele digitale o să restricţioneze abilitatea companiilor de a se împrumuta şi o să scadă cererea din partea clienţilor”, au scris analiştii Moody săptămâna aceasta. Ei au adăugat că scăderea preţurilor la crypto „o să deterioreze calitatatea creditului societăţilo financiare centralizate”.

„Chiar dacă rata vânzării bitcoinului va scădea, pagubele au deja produse”, spune Eric Robertsen, şeful global al cercetării la Standard Chartered, în această săptămână.
El a prezis că durerea investitorilor din zona crypto va continua şi în 2023, „Din ce în ce mai multe firme de crypto şi exchange-uri se găsesc în situaţia de a avea lichiditate insuficientă, ducând în continuare la falimente şi scăderea încrederii învestitorilor în monede digitale”, conchide acesta.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o criză profundă a forței de muncă, atât din punct de vedere numeric, cât și calitativ, a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, în economia națională activează doar 854.000 de persoane, dintre care aproximativ 200.000 lucrează în sectorul bugetar, iar restul – puțin peste 600.000, în sectorul real. „Este o cifră dramatică, care nu s-a schimbat de peste 15 ani. Ne-am prăbușit din 1990 până în 2010, iar de atunci batem pasul pe loc”, a spus economistul.

Mai grav, afirmă el, este faptul că numărul moldovenilor care lucrează peste hotare este mai mare decât al celor activi în economia națională, ceea ce face din Moldova o situație aproape unică în lume pentru o țară cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

„În sectorul construcțiilor, spre exemplu, nu e atât problema că pleacă muncitori, ci că pleacă cei calificați și vin necalificați. Avem meserii unde îți trebuie ani de experiență ca să devii bun. Dacă pleacă cei care știu meserie și vin începători, e o catastrofă”, a explicat Ioniță.

El a subliniat că fluctuația personalului a devenit alarmantă, în special în sectoarele critice. „În Horeca, 60% din angajați se schimbă într-un an. Dacă la restaurant mai poți accepta o farfurie adusă stângaci, în construcții, în medicină sau în educație, această instabilitate devine periculoasă”.

Economistul a adus în discuție și un aspect sensibil: segregarea forței de muncă în funcție de calificare. Cei mai buni pleacă, cei slab pregătiți rămân. „Nu e citatul meu, dar un antreprenor din sud mi-a spus clar: în Moldova au rămas doar prudevoi musări. Adică cei mai slabi, mai vulnerabili”, a afirmat Ioniță.

Acesta leagă creșterea sărăciei absolute din Moldova exact de această migrație selectivă. „Nu că s-au înmulțit săracii, ci pentru că cei tineri și mai înstăriți au plecat, iar în țară au rămas doar cei vulnerabili. Așa e și cu piața muncii”.

În 2023, forța de muncă a scăzut cu 33.000 de persoane, dintre care 31.000 doar în agricultură, în timp ce sectorul bugetar a crescut ușor. „E o degradare continuă, iar ce e mai grav e că nu vine din interior o reechilibrare. Nu doar că pleacă, dar pleacă cei mai buni, iar cei care vin nu știu meserie”.

Ioniță spus că cea mai mare dramă a economiei moldovenești nu este doar lipsa oamenilor, ci pierderea calității acestora: „Avem din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slab pregătiți”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO