Cum pot depăși întreprinderile sociale dificultățile pe care le întâlnesc în cale. Recomandări de la experți

27 Dec. 2022, 17:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
27 Dec. 2022, 17:25 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Întreprinderile sociale se confruntă cu o serie de probleme printre care imposibilitatea de accesa credite de la instituțiile bancare din cauza crizei actuale și lipsa de facilități fiscale și nefiscale. În cadrul studiului „Cunoștințe, atitudini și comportamente în domeniul antreprenoriatului social din Republica Moldova”, prezentat de Keystone Moldova, experții din domeniul antreprenoriatului social au prezentat mai multe recomandări pentru a depăși aceste provocări.

Astfel, printre recomandările formulate de experți în vederea depășirii dificultăților cu care se confruntă întreprinderile sociale și/sau întreprinderile sociale de inserție, se regăsesc:

  • Includerea întreprinderilor sociale în mecanismele și programele de finanțare legate de incluziunea socială, dezvoltarea economică, dezvoltarea rurală și ocuparea grupurilor vulnerabile;
  • Desfășurarea programelor de formare inițială și continuă pentru antreprenorii sociali și pentru funcționarii publici cu scopul oferirii asistenței tehnice și consultanței în procesul de activitate a întreprinderilor și afacerilor sociale;
  • Coordonarea între diferiți donatori și autorități publice în ceea ce privește acordarea sprijinului financiar și tehnic pentru înființarea sau dezvoltarea de întreprinderi sociale;
  • Crearea unor instrumente de finanțare/creditare pentru sectorul de antreprenoriat social. Înființarea unor instituții non-bancare specializate pe creditarea / finanțarea întreprinderilor sociale;
  • Încurajarea achizițiilor de la întreprinderi sociale prin contracte rezervate sau introducerea de clauze sociale în caietele de sarcini;
  • Instituirea unor facilități fiscale și nefiscale pentru companii care fac achiziții de la întreprinderi sociale și contribuie astfel la dezvoltare locală și crearea de locuri de muncă pentru persoane din grupuri defavorizate social.

Studiul „Cunoștințe, atitudini și comportamente în domeniul antreprenoriatului social din Republica Moldova” a fost realizat  în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatul social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia. Proiectul contribuie la crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării antreprenoriatului social în Republica Moldova.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 09:39 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul continuă „în tăcere” planul de distrugere a sectorului agro-industrial, susține Asociația Forța Fermierilor, care condamnă proiectul de lege privind instituțiile publice adoptat de Executiv pe 14 mai. Documentul, aflat astăzi pe masa comisiei parlamentare de profil după votul în primă lectură, prevede transformarea Agenției de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) într-o entitate comercială de micro-finanțare și desființarea altor organisme de sprijin economic, precum ODA, Agenția de Investiții și Oficiul Național al Viei și Vinului, se arată în mesajul Forției Fermierilor adresdat Guvernului, Președinției și Parlamentului.

Potrivit Asociației, ADMA este „singura instituție financiară publică” care oferă programe accesibile pentru micii și mijlociii fermieri, prin condiții preferențiale — TVA 0 %, costuri reduse și finanțare fără garanții bancare suplimentare. „Lichidarea agenției va scoate definitiv de pe piață agricultorii care nu au acces la creditele tradiționale”, se arată în mesaj.

Forța Fermierilor citează datele Biroului Național de Statistică, care arată un declin agricol prelungit, și balanța comercială pe primul trimestru al anului, unde importurile de produse agro-alimentare au depășit exporturile. Asociația califică reorganizarea ca „un pas spre falimentul sectorului”, comparând situația cu România, unde o instituție similară — AFIR — funcționează cu succes.

Dacă Parlamentul aprobă proiectul fără amendamente care să mențină ADMA, organizația „își rezervă dreptul” de a declanșa proteste la nivel național. Până la închiderea ediției, Guvernul nu a comentat acuzațiile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO