Lumea este în pragul unei crize economice de proporții. Situația ar putea fi mai gravă decât în 1929

03 Ian. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Ian. 2023, 17:15 // Actual //  bani.md

Cunoscutul analist economic Farouk Mezghich susține că o criză economică la nivel mondial este inevitabilă. Situația din prezent este similară cu cea din 1929. El îi îndeamnă pe cei care au economii să le investească în metale prețioase.

Analistul economic, Farouk Mezghich susține că lumea este în pragul unei crize similare cu cea care a debutat în 1929, doar că de data aceasta situația ar putea fi mult mai gravă.

El spune că există multe asemănări între ceea ce s-a întâmplat acum aproape un secol și situația economică din prezent. În perioada 1929-1932 piața bursieră a pierdut 80% din valoare, iar acțiunile multor companii s-au prăbușit. Banca Federală a intervenit, la fel ca și acum, pentru a limita efectele crizei, dar nu a făcut decât să o prelungească, iar aceasta s-a extins din SUA la nivel mondial.

Semnal de alarmă

Între situația de atunci și cea de acum există trei asemănări importante. În 1929 piaţa bursieră era supraevaluată, deoarece se puteau lua foarte ușor împrumuturi care erau folosite pentru a cumpăra acțiuni. Valoarea acestora creștea astfel artificial. La fel se întâmplă și acum, doar că în prezent situația este mult mai greu de gestionat. În 1929 exista o singură piaţă financiară care era mai puţin reglementată decât cea din 2022. Însă acum piața monedelor cripto, care este una extrem de volatilă, nu este absolut deloc reglementată, iar analistul spune că s-ar putea prăbuși.

Atunci, ca și acum au existat mai multe manipulări ale pieței pentru a crește rapid valoarea de pe bursă a marilor companii. Acest lucru aduce un profit rapid anumitor investitori, însă crează mari incertitudini pe piețele de capital.

O altă asemănarease referă la măsurile luate pentru a limita inflația. Băncile au mărit dobânzile, iar piața a fost inundată cu bani pentru a întârzia criza.

Investiții sigure

Există însă și o deosebire importantă față de situația din 1929. Restricțiile din timpul pandemiei de coronavirus i-au făcut pe oameni să economisească bani. În timpul crizei de acum aproape 100 de ani bunurile s-au ieftini, dar oameni nu au avut cu ce să le cumpere. Acum situația este inversă. Prețurile au explodat, dar sunt multe persoane care au reușit să bună bani deoparte.

Analistul economic, Farouk Mezghich susține că, în prezent, cel mai sigur este să investim în aur și argint, deoarece acestea nu își vor pierde valoarea, chiar dacă lumea va fi afectată de o criză economică, potrivit stiripesurse.ro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Programul Innovate Moldova și Agenția de Guvernare Electronică au semnat astăzi un acord trilateral de cooperare pentru perioada 2025–2027, menit să accelereze transformarea digitală a Republicii Moldova și să contribuie la dezvoltarea unei economii moderne, reziliente și favorabile mediului de afaceri.

Acordul stabilește un cadru comun pentru dezvoltarea și implementarea de soluții digitale dedicate sectorului privat, modernizarea serviciilor publice cu accent pe experiența utilizatorului și susținerea reformelor economice prin instrumente digitale inteligente.

Printre direcțiile prioritare se numără lansarea EVO 2.0, noua generație a aplicației guvernamentale care va deveni punctul unic de acces la serviciile publice, integrarea MDocs – un depozit digital securizat pentru documentele personale și profesionale, precum și dezvoltarea unor soluții digitale care vor simplifica accesul antreprenorilor la ajutoare de stat, verificarea eligibilității și înregistrarea afacerilor. Totodată, acordul prevede consolidarea infrastructurii naționale de securitate cibernetică și lansarea de campanii naționale pentru alfabetizare digitală și incluziune.

„Parteneriatul cu Innovate Moldova este o continuare firească a colaborării strategice care a stat la baza dezvoltării EVO. Ne bucurăm că împărtășim aceeași viziune și că putem consolida împreună acest ecosistem digital modern pentru Moldova”, a declarat Nicoleta Colomeeț, directoarea Agenției de Guvernare Electronică.

Acest parteneriat reflectă angajamentul comun de a transforma serviciile publice din Republica Moldova în experiențe digitale sigure, simple și eficiente, aliniate la standardele europene și adaptate nevoilor reale ale cetățenilor și antreprenorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA