Ce a făcut BNM în luna decembrie ca leul moldovenesc să nu încolțească dolarul și euro

07 Ian. 2023, 11:50
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
07 Ian. 2023, 11:50 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

La sfârșitul anului 2022 activele oficiale de rezervă au însumat 4,7 miliarde USD majorându-se cu 200 milioane USD față de sfârșitul lunii noiembrie, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Majorarea activelor a fost generată de intervențiile de pe piață valutară sub formă de cumpărări de valută în sumă de 75 milioane dolari. Or, acest lucru s-a făcut pentru a nu admite o apreciere a leului față de monedele de referință – euro și dolar, în condițiile afluxului de valută generat de moldovenii care muncesc în străinătate și revin acasă.

BNM susține că majorarea rezervelor obligatorii a avut loc și pe fundalul înregistrării suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova  -63,89 mil. dolari SUA (echivalentul a 60,00 mil. EUR) sub formă de împrumut oferit de Agenția Franceză de Dezvoltare, Paris pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar, înregistrarea suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova  – 43,76 mil. dolari SUA sub formă de grant oferit de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul programului „Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare”, aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: 29,43 mil. dolari SUA și înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale – 13,22 mil. dolari.

În același timp, reducerea rezervelor obligatorii a avut loc urmare a plăților Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova: 15,99 mil. dolari SUA, rezultatul net al operațiunilor de tip swap valutar pe piața valutară internă: 15,87 mil. dolari SUA și a plăților aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova: 14,95 mil. dolari SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!