Bilanţul teribil al cutremurului din Turcia a trecut de 15.000 de morţi

09 Feb. 2023, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Feb. 2023, 09:51 // Actual //  bani.md

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apărat răspunsul guvernului său la cele două cutremure catastrofale, afirmând că a fost imposibil să se pregătească pentru amploarea dezastrului. Cel puţin 15.000 de persoane au murit în Turcia şi în nordul Siriei, scrie BBC

Criticii au susţinut că răspunsul serviciilor de urgenţă a fost prea lent şi că guvernul a fost slab pregătit. Erdogan a recunoscut că guvernul a întâmpinat unele probleme, dar a declarat că situaţia este acum „sub control”.

Liderul principalului partid de opoziţie din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, nu a fost de acord. „Dacă există o persoană responsabilă pentru acest lucru, acela este Erdogan”, a spus el.

Preşedintele a respins acuzaţia şi a declarat că este nevoie de unitate în urma dezastrului: „Într-o perioadă ca aceasta, nu pot suporta ca oamenii să desfăşoare campanii negative în interes politic”, a declarat el reporterilor din Hatay.

Mii de supravieţuitori au petrecut o a treia noapte în frig, iar speranţa dispare pentru mulţi dintre cei prinşi sub dărâmături.

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avertizat că supravieţuitorii ar putea fi puternic afectaţi de temperaturile scăzute.

„Avem o mulţime de oameni care au supravieţuit în aer liber, în condiţii din ce în ce mai rele şi îngrozitoare”, a declarat miercuri Robert Holden, managerul de intervenţie în caz de cutremur al OMS.

„Suntem în pericol de a asista la un dezastru secundar care ar putea provoca daune mai multor persoane decât dezastrul iniţial dacă nu ne mişcăm în acelaşi ritm şi cu aceeaşi intensitate cu care o facem în ceea ce priveşte căutarea şi salvarea.”

În Siria, ţară vecină, eforturile de ajutorare au fost complicate de anii de conflict care au distrus infrastructura.

Punctul de trecere Bab al-Hawa dintre Turcia şi Siria a fost închis de la cutremur, deoarece drumurile au fost grav avariate.

În timp ce un oficial de rang înalt al ONU a declarat că drumul ar putea fi accesibil în curând, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a confirmat că ţara lucrează pentru a deschide alte două treceri de frontieră pentru a ajuta la intrarea ajutoarelor în ţară.

„Există unele dificultăţi în ceea ce priveşte ajutoarele Turciei şi ale comunităţii internaţionale care ajung în Siria. Din acest motiv, se depun eforturi pentru a deschide încă două treceri de frontieră”, a declarat el.

UE a confirmat că va trimite un ajutor de 3,5 milioane de euro în Siria, în urma unei cereri de asistenţă din partea guvernului, dar a precizat că ajutorul trebuie să fie livrat atât în zonele controlate de guvern, cât şi în cele controlate de rebeli.

Peste 1 500 de persoane au murit numai în provincia Idlib, iar un consilier al preşedintelui sirian Bashar al-Assad a declarat că sancţiunile împiedică Siria să primească ajutorul de care are nevoie.

„Nu avem suficiente buldozere, nu avem suficiente macarale, nu avem suficient petrol din cauza sancţiunilor europene şi americane”, a declarat Bouthaina Shabban.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2025, 15:22 // Actual //  bani.md

Stația de Tratare a Apei (STA) din Edineț este o investiție majoră de 5,85 milioane de euro oferite în cadrul programului EU4Moldova: Comunități Locale. Construcția stației de tratare a apei din Edineț va asigura apă potabilă pentru aproximativ 25.800 de locuitori ai Municipiului Edineț și ai orașului Cupcini.

„Mă bucur pentru locuitorii municipiului Edineț și ai orașului Cupcini, care vor beneficia de apă potabilă curată odată cu inaugurarea noii stații de tratare a apei. Accesul la apă curată este un drept fundamental. Grija față de oameni și respectarea tuturor drepturilor fundamentale sunt precondiții esențiale pentru aderarea la Uniunea Europeană. Iar Moldova, așa cum am spus mai devreme, nu este singură în acest parcurs. Cele 5,8 milioane de euro pe care le-am alocat pentru construcția stației de tratare a apei sunt, de fapt, o investiție în bunăstarea a 25.800 de persoane”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Investițiile includ construirea unei noi stații de tratare a apei (capacitatea de producție 5.184 m³/zi) amplasată pe terenul stației de pompare nr. 4, alături de un nou sistem de alimentare cu energie electrică și reconstrucția instalațiilor electrice de înaltă și joasă tensiune (linie de 10 kV), precum și reabilitarea unuia dintre cele două rezervoare. În plus, la lacul de acumulare Racovăț / Bădragii-Vechi va fi construită o nouă instalație de captare (sorb) și stație de pompare a apei brute, cu o capacitate de 90 l/s, și o conductă de 1 km pentru conectarea la conducta de aducțiune existentă. În cele din urmă, proiectul va moderniza componentele electromecanice (pompe, sisteme electrice) a trei stații de pompare intermediare pentru a asigura o funcționare eficientă și fiabilă.

Ambasadoarea Republicii Austria în Republica Moldova, Stella Avallone, a adăugat:

„De mulți ani, Austria este un partener angajat în consolidarea infrastructurii de apă a Moldovei. Prin această investiție în Edineț și prin eforturi suplimentare în Cupcini și Brătușeni, suntem mândri să sprijinim comunitățile în dezvoltarea unor sisteme de alimentare cu apă sigure, durabile și rezistente, care să răspundă atât nevoilor oamenilor, cât și cerințelor de protecție a mediului”.

Aceste investiții în infrastructură vor oferi acces la apă curată, care rămâne o provocare semnificativă în raionul Edineț, unde infrastructura învechită a împiedicat mult timp capacitatea comunităților, locuitorilor și întreprinderilor de a avea acces la apă potabilă sigură. Adițional, excluderea parțială a componentelor din sistemul vechi va contribui la îmbunătățirea eficienței generale a rețelei de alimentare cu apă și marchează un prim pas către viitoarele investiții care vizează reducerea pierderilor și scurgerilor de apă.

Corneliu Cirimpei, a declarat:

„Acest proiect reflectă prioritatea strategică a Guvernului de a moderniza serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare din Republica Moldova și de a asigura accesul cetățenilor din întreaga țară la apă potabilă sigură. Suntem recunoscători partenerilor noștri internaționali pentru realizarea acestui proiect mult așteptat”.

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană (UE), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Republica Moldova. Proiectul este implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și face parte din programul EU4Moldova: Comunități Locale, finanțat de Uniunea Europeană (UE), Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Polish Aid.

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU