Consumul de gaze din UE a scăzut puternic în ianuarie. Prăbușirea livrărilor rusești

16 Feb. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Feb. 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

Consumul de gaze a scăzut puternic în ianuarie în mai multe regiuni ale lumii, în special în Uniunea Europeană (-19%) și în Regatul Unit (-16%), se arată într-un raport al Forumului țărilor exportatoare de gaze (GECF), publicat miercuri, citează AFP.

Acest raport, inspirat în forma sa de cel publicat de OPEC, cartelul țărilor exportatoare de petrol, este primul de acest gen pentru acest grup de țări producătoare de gaze format în jurul Qatarului.

În această primă ediție lunară, acesta subliniază că „condițiile meteorologice au un impact semnificativ asupra consumului de gaz”.

Uniunea Europeană a consumat în ianuarie cu 19% mai puțin gaz decât în ianuarie 2022, cu 40 de miliarde de metri cubi, în special datorită temperaturilor peste normal care au redus la minimum cererea de încălzire, potrivit raportului, care reia diverse surse.
Eforturile de economisire a energiei au redus, de asemenea, consumul de gaze în UE, utilizatorii industriali limitându-și utilizarea „din cauza prețurilor ridicate de pe piața europeană”, adaugă raportul.

Același lucru este valabil și în Marea Britanie, unde raportul indică o iarnă blândă, prețuri ridicate și o producție mai mare de energie hidro (+32% în ianuarie față de acum un an), eoliană (+30%) și solară (+3%) ca factori care au contribuit la scăderea consumului cu 16%, până la 7,4 miliarde de metri cubi.

În Uniunea Europeană, gazul utilizat în centralele electrice a scăzut cu 13% în ianuarie față de anul trecut, în beneficiul cărbunelui (+24%) și al energiei hidroelectrice (+8%).

În SUA, temperaturile blânde și încetinirea activității industriale sunt invocate ca motive pentru o scădere cu 8,8% a consumului de gaze, până la 92 mld. mc.
Raportul analizează, de asemenea, mai multe țări asiatice, dar pe baza unor comparații eterogene.

Prăbușirea livrărilor rusești
Cu toate acestea, el documentează prăbușirea livrărilor rusești prin conducte (-55% în ianuarie) și creșterea gazului norvegian, care a asigurat 47% din livrările prin conducte către UE în 2022.

În ceea ce privește gazele naturale lichefiate, importurile mondiale s-au contractat în ianuarie pentru prima dată din februarie 2021 (-1,4% în ritm anual, până la 36,7 milioane de tone), cu excepția Europei, unde livrările au crescut (+6%, până la 12,2 milioane de tone) pentru a compensa gazele livrate de Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2024, 10:25 // Actual //  bani.md

Doi dintre cei mai importanți oficiali suedezi, prim-ministrul Ulf Kristersson și președintele Parlamentului, Andreas Norlén au împărtășit lecții importante jurnalistei Ecaterina Covali despre drumul spre o țară civilizată, cu oameni liberi și fericiți. În interviurile acordate emisiunii „Punți către Europa” la Stockholm, înalții demnitari au transmis mesaje de susținere pentru Republica Moldova, în ajunul unui moment crucial pentru țară, referendumul de aderare la Uniunea Europeană. Urmăriți RLIVE TV, vineri, 18 octombrie curent, la 18:00.

 „Sperăm din toată inima că veți deveni membru al Uniunii Europene și dorim să vă vedem ca pe unul dintre membrii importanți ai familiei occidentale democratice. Evident, considerăm că este decizia dumneavoastră, nu a noastră. Dar sperăm să vă vedem alături”, afirmă prim-ministrul Suediei, ULF KRISTERSSON.

În interviu, președintele Parlamentului de la Stockholm a menționat că Suedia a fost un puternic susținător al obținerii statutului de candidat pentru Republica Moldova. Mai mult, oficialul a declarant că țara sa este gata să ajute în continuare Chișinăul să devină parte integrantă a spațiului comunitar.

„Oamenii din Moldova merită să se bucure de libertățile și de prosperitatea pe care le poate oferi Uniunea Europeană, precum și de pace, ca o condiție prealabilă pentru toate celelalte aspecte. Avem nevoie de pace și stabilitate pentru a susține libertatea și pentru a crea bunăstare și oportunități. Desigur, aceasta este o piatră de temelie a întregului proiect european de creare a unui continent al păcii și al cooperării pașnice”, declară președintele Parlamentului Suediei, ANDREAS NORLÉN.

Din emisiune veți afla cum a fost guvernată, pe timpuri, această țară de pe teritoriul Moldovei de astăzi, cum au reușit suedezii să-și sudeze societatea pentru binele comun sau să adere la NATO într-un timp record… pentru că pacea pentru ei contează cel mai mult.

Proiectul „Punți către Europa” este realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău