Vremuri și mai grele pentru fumători! Surpriza pe care a pregătit-o statul

18 Feb. 2023, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Feb. 2023, 10:34 // Actual //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat în a doua lectură o lege care introduce un sistem de trasabilitate pentru tutun și produse similar.

Acestea sunt prevederile modificărilor la Legea privind controlul tutunului, la Codul contravențional, la Legea privind supravegherea sănătății publice, la Legea privind comerțul intern, la Legea privind reglementarea afacerilor prin autorizare și la Codul penal, care au ca scop combaterea comerțului ilicit cu produse din tutun, în special pentru a armoniza legislația antitabac cu Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului.

Proiectul de lege reglementează, de asemenea, drepturile și obligațiile, precum și interdicțiile privind importul de tutun și produse similare (produse din plante de fumat și produse care conțin nicotină, inclusiv țigări electronice). Legea privind controlul tutunului va fi completată de un articol special privind Registrul de stat al echipamentelor de fabricare a produselor din tutun, care va fi ținut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. În același timp, vor fi introduse cerințe de notificare a noilor produse din tutun, inclusiv a țigărilor electronice, precum și cerințe pentru produse similare care să precizeze conținutul de nicotină, volumul maxim al cartușelor de țigări electronice etc.

Una dintre prevederile importante ale proiectului de lege este asigurarea securității lanțului de aprovizionare și prevenirea comerțului ilicit cu tutun și produse similare prin introducerea unui sistem de trasabilitate a produselor: toate pachetele de tutun și produse similare introduse pe piață trebuie să aibă un cod/marcă de identificare unic(ă) cu informații despre produs, scopul acestuia, data, ora, locul de fabricație, echipamentul care îl produce, țara căreia îi este destinat etc.

De asemenea, modificările prevăd pedepse penale pentru producerea, punerea în circulație și utilizarea timbrelor de accize contrafăcute, cu sancțiuni economice în valoare de 125.000-250.000 de lei. În plus, va fi interzis consumul de tutun și produse conexe în spațiile comune ale blocurilor de locuințe și cămine, pe balcoanele caselor (apartamente, cămine), precum și pe teritoriul adiacent stațiilor de autobuz public pe o rază de 10 metri.

Potrivit Ministerului Sănătății, Republica Moldova este unicul stat din regiunea europeană a OMS în care tendința de creștere a consumului de tutun a fost în ultimii ani, în special datorită consumului de produse noi, inclusiv țigări electronice și cu arome. Ministerul Sănătății consideră că legislația ar trebui să fie aplicabilă tuturor tipurilor de produse din tutun, astfel încât consumul să poată fi redus pentru a proteja sănătatea populației, în special a tinerilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău