Războiul din Ucraina îi costă pe nemți 160 de miliarde de euro

20 Feb. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2023, 17:11 // Actual //  bani.md

Războiul din Ucraina va costa economia germană aproximativ 160 de miliarde de euro, sau 4% din Produsul Intern Brut, ca urmare a diminuării creării de valoare până la finele anului, a apreciat preşedintele Asociaţiei Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK), informează Reuters.

Aceasta înseamnă că PIB-ul per capita în cea mai mare economie a Europei va fi cu 2.000 de euro mai mic decât ar fi fost dacă războiul din Ucraina nu ar fi avut loc, a declarat preşedintele DIHK, Peter Adrian, pentru cotidianul „Rheinische Post”.

Industria are o pondere mai mare în economia Germaniei decât în alte ţări, şi cea mai mare parte a acestui sector este una cu un consum intensiv de energie, ceea ce înseamnă că firmele germane au fost afectate în mod deosebit de explozia preţurilor la energie, care anul trecut au atins maxime istorice în Europa.

Un studiu publicat luna trecută de Allianz Trade arată că industria germană ar urma să plătească un preţ cu 40% mai mare la energie în 2023 comparativ cu 2021.

„De aceea, prognoza de creştere pentru 2023 şi 2024 este mai redusă decât în multe alte ţări”, a spus Peter Adrian, adăugând că acest lucru este valabil şi pentru anul trecut.

Germania, ţară care timp de decenii s-a bazat pe gazele ruseşti ieftine livrate prin conducte, se confruntă acum cu preţuri mai mari la energie comparativ cu SUA, care are propriile sale rezerve de gaze naturale, sau Franţa, ţară care produce o mare cantitate de energie electrică în centralele nucleare.

„Preţul gazelor este de trei până la cinci ori mai mare decât în SUA”, a apreciat Peter Adrian, adăugând că preţurile la electricitate sunt de patru ori mai mari decât în Franţa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 15:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 15:05 // Actual //  Ursu Victor

Balaji Srinivasan, un antreprenor și investitor indiano-american, a inițiat o școală pentru specialiști în tehnologie, care durează trei luni, pe o insulă privată lângă Singapore, pe care a cumpărat-o anul trecut cu Bitcoin și vrea s-o transforme într-un stat pentru specialiști în tehnologie.

Acest program servește drept teren de testare pentru viziunea sa asupra unui „Network State” descentralizat, cu prioritate digitală. Școala are ca scop promovarea inovației, adoptarea criptomonedelor și libertatea individuală, acționând ca un pilot pentru viitoarele comunități autoguvernate.

Inițiativa face parte din efortul său mai larg de a crea o națiune descentralizată, digitală, cunoscută sub numele de „Network State”. Proiectul a fost dezvăluit printr-o postare pe Instagram de către utilizatorul Nick Peterson, care participă la „Network School” – școala de trei luni inițiată de Srinivasan. Peterson a descris locația ca fiind o insulă privată, ce va servi drept teren de testare pentru viziunea pe termen lung a lui Srinivasan, potrivit Economic Times.

Balaji Srinivasan este un antreprenor și investitor în tehnologie de origine indiană. A co-fondat Counsyl, a fost Chief Technology Officer la Coinbase și partener general la firma de capital de risc Andreessen Horowitz.

Născut din părinți medici care au emigrat din Tamil Nadu în Statele Unite, Srinivasan deține diplome de master și doctorat în Inginerie Electrică de la Universitatea Stanford.

Srinivasan lucrează la construirea a ceea ce el numește un „Network State” – o comunitate globală, digitală, descentralizată, formată din persoane cu valori și scopuri comune. Aceste comunități sunt construite în jurul inovației, criptomonedelor, libertății individuale și progresului tehnologic.

Potrivit lui Srinivasan, scopul este de a „revigora democrația pentru era internetului” și de a promova „adevărul, sănătatea și prosperitatea” prin creștere personală, fizică și profesională. Valorile centrale ale inițiativei includ longevitatea, descentralizarea și educația.

Network School a fost lansată în septembrie 2024. Este concepută ca un program de trei luni, cu prezență fizică, pentru fondatori de startup-uri și persoane interesate de fitness. Școala acționează ca un pilot real pentru ambiția mai largă a lui Srinivasan de a dezvolta state de rețea care încep online și evoluează în comunități autoguvernate în lumea reală.

Într-o postare pe Substack publicată în august 2024, Srinivasan a dezvăluit că a achiziționat o insulă lângă Singapore pentru a lansa școala.

„Avem o insulă. Exact. Prin puterea Bitcoin, avem acum o insulă frumoasă lângă Singapore unde construim Network School”, a spus Srinivasan.

El a descris școala ca un loc pentru a dezvolta ceea ce el numește „talentul ascuns al lumii”.

Network School este văzută ca primul pas către construirea unei baze fizice pentru viziunea statului lui Srinivasan. Succesul acestui program pilot ar putea determina cum și unde vor prinde contur astfel de comunități digitale în viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO