Mobilierul din Bosnia și Herțegovina cucerește piața străină

23 Feb. 2023, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Feb. 2023, 12:10 // Actual //  MD Bani

Industria mobilei din Bosnia şi Herţegovina cunoaşte de un deceniu o creştere susţinută, încurajată în ultimul timp de întreruperea aprovizionării cu mobilier chinez ca urmare a pandemiei de Covid-19, transmite AFP. Mobilierul a ajuns să fie exportat în peste 65 de țări.

Un exemplu de succes este firma Artisan cu sediul la Tesanj în nordul Bosniei şi Herţegovinei. Numărul de angajaţi a crescut începând din 2020 de la 200 până la 300 de persoane, precizează directorul de vânzări Armin Huremovic.

Înfiinţată în 2007, firma s-a remarcat cinci ani mai târziu pe piaţa externă, cu prilejul Salonului internaţional de la Koln, Germania, unul dintre cele mai importante din Europa.

Mobilele din lemn masiv produse de firma Artisan, dintre care unele sunt concepute de nume mari din domeniul designului precum artistul candiano-american Karim Rashid sau studioul germanului Michael Schneider, sunt exportate acum în peste 65 de ţări.

Unele scaune se vând la un preţ de peste 800 de euro, iar anumite mese costă chiar şi 9.000 de euro. Aproape întreaga producţie este destinată pieţei externe, fiind inaccesibilă cumpărătorilor din Bosnia şi Herţegovina, unde salariul mediu este de 570 de euro pe lună, scrie Agerpres.

Clienţii firmei Artisan, companie cu o cifră de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro, se găsesc în Europa Occidentală, în Belgia, Ţările de Jos sau Franţa, dar şi în Coreea de Sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Bosnia şi Herţegovina nu este un actor important pe piaţa europeană a mobilei, estimată în 2020 la aproximativ 96 de miliarde de euro, dar lemnul este unul dintre pilonii economiei locale.

Ognjenka Lalovic, unul dintre responsabilii Camerei de comerţ extern din Bosnia şi Herţegovina (VTKBIH), a precizat că industria lemnului, care regrupează 1.400 de firme şi aproape 30.000 de locuri de muncă, este responsabilă pentru „10% până la 15% din exporturile totale ale Bosniei şi Herţegovinei”.

Exporturile sunt în creştere constantă (870 de milioane de euro în 2021), chiar dacă ar putea încetini uşor în acest an din cauza repercusiunilor războiului din Ucraina asupra economiei mondiale, potrivit experţilor.

„Sectorul îşi datorează succesul unei materii prime de calitate, mâinii de lucru experimentate şi tradiţiei. Suntem una dintre puţinele ţări din Europa unde 60% din suprafaţă este acoperită de păduri”, concluzionează Ognjenka Lalovic.

Pentru Eldin Sabeta, director de vânzări la Standard Furniture Factory, unul dintre cei mai mari exportatori de mobilă din Bosnia şi Herţegovina, cu 500 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de 30 de milioane de euro, „un bun raport calitate-preţ” explică de asemenea succesul produselor din Bosnia şi Herţegovina.

La fel ca şi alţi producători locali, această companie specializată în mobilier de sufragerie din lemn masiv a beneficiat de perturbările provocate de pandemia de coronavirus. Confruntaţi cu dificultăţile de a importa din China şi Asia, clienţii europeni s-au îndreptat spre producătorii de mobilier din Europa de Sud-Est.

„De doi ani, înregistrăm o creştere netă. În fiecare lună un nou client vine şi ne bate la uşă”, dezvăluie Eldin Sabeta.

Rezultatul, în fiecare zi trei până la cinci camioane ies pe porţile uzinei cu destinaţia Europa Occidentală pentru a alimenta marile grupuri, în special din Germania şi Austria.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău