Reducerea ratei de bază de către Banca Națională a Moldovei (BNM), în decembrie 2022 și în februarie 2023, va duce la ieftinirea banilor. Mediul de afaceri va începe să se crediteze mai activ. Creditele ipotecare, cele destinate mediului de afaceri și persoanelor fizice pentru începerea unei afaceri vor înregistra o creștere. Creditele de consum nu vor crește atât de rapid cum s-a întâmplat în 2021, constată economistul Veceslav Ioniță în emisiunea săptămânală „Analize economice”.
Potrivit expertului, volumul creditelor din sectorul bancar, în ianuarie curent, a scăzut cu 1,1 miliarde de lei, față de decembrie 2022. În 2022, portofoliul de credite în sistemul bancar a crescut cu doar 5,3 miliarde de lei. De două ori mai lent decât în 2021, când portofoliul de credite a crescut cu 10,7 miliarde de lei. Veaceslav Ioniță mai afirmă că portofoliul de credite în sistemul bancar a scăzut constant din 2014 și până în 2018. Ulterior, a crescut lent, ajungând la circa 5 miliarde de lei, creșterea anuală.
„Scumpirea creditelor a dus la reducerea lor, iar scumpirea depozitelor a dus la ceea că oamenii mai activi au început dă depună bani în bănci. În ultimele două luni avem două reduceri ale ratei de bază la credite – până la 17%. Cred că în viitorul apropiat BNM va continua procesul de reducere a ratei de bază, va relaxa politica monetară, lucru care va duce la ieftinirea banilor”, susține economistul.
Potrivit lui, la noi depozitele bancare au crescut destul de puternic. Au ajuns să fie chiar mai scumpe decât rata medie la credite. În prezent, asistăm la o reducere a ratei dobânzilor la depozite, la credite situația rămâne stabilă. Pentru mediul de afaceri se înregistrează o ușoară scădere. Mediul de afaceri va începe să se crediteze mai activ. Creditele de consum, ținând cont de faptul că mai sunt și alte politici ale BNM, cel mai probabil nu vor crește atât de rapid. Tot ce se poate întâmpla este că vor crește creditele pentru mediul de afaceri, cele ale persoanelor fizice pentru începerea unei afaceri și creditele ipotecare cred că vor începe a înregistra o creștere atunci când va mai scădea rata de bază”, a conchis economistul.
În ultima decizie de polutucă monetară BNM a redus rata de bază la 17%.