Fermierii moldoveni cu acces la irigare, încurajați să crească producția de legume în a suplini deficitul din Ucraina

01 Mart. 2023, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2023, 11:46 // Actual //  bani.md

Agricultorii moldoveni care dispun de terenuri agricole în aria sistemelor de irigare, gestionate de Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, au fost încurajați să producă legume pentru suplinirea deficitului de legume din Ucraina, cauzat de invazia Rusiei a țării vecine.

Perspectivele pentru sectorul de producere a legumelor în contextul situației regionale au fost discutate de Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) din Moldova în cadrul conferinței lor anuale, organizată pe 28 februarie curent de Fondul de Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRRM).

Sergey Alba, expert ucrainean în domeniul producerii legumelor, a menționat că situația regională complicată, cauzată de războiul din Ucraina, creează condiții de dezvoltare a sectorului legumelor din Moldova. Regiunile Herson și Nicolaev din Ucraina, unde erau produse preponderent legume, au fost extrem de afectate de consecințele războiului. A fost distrusă în totalitate infrastructura de irigare din Kahovka, din regiunea Herson, iar multe terenuri agricole au devenit neutilizabile din cauza minelor, a explicat expertul din Ucraina.

”Acum fermierii moldoveni au o șansă unică să investească în irigare și tehnologii intensive de producere a legumelor ca tomatele, ceapa, ardeiul dulce pentru a ajuta Ucraina să facă față deficitului de produse agricole. Este o misiune nobilă pe care o pot îndeplini fermierii moldoveni de a compensa deficitul din Ucraina, după ce Moldova și-a deschis brațele și a primit mii de refugiați din Ucraina”, a declarant Sergey Alba.

După invazia Ucrainei de către Rusia, exporturile de legume în stare proaspătă produse în Moldova au crescut considerabil. Conform platformei de date comerciale statistice internaționale www.comtradeplus.un.org și autorităților publice din Moldova, în anul 2022 Moldova a exportat peste 10 mii de tone de legume, comparativ cu cca 660 tone exportate în 2021. Au fost exportate legume, care anterior Moldova nu le comercializa pe piața din Ucraina, cum ar fi tomatele, ceapa, usturoiul, morcovul etc.

Oxana, Arhip , Manager Sustenabilitate și Parteneriate în Sectorul Irigării, proiectul USAID PCRRM, a menționat că accesul la irigare oferit de cele 10 sisteme de irigare reabilitate cu fondurile Guvernului SUA în cadrul programului Compact,  a determinat în ultimii ani agricultorii să extindă suprafețele plantate cu legume, pentru care apa este critică. Astfel, dacă în 2018 în aria a 10 sisteme de irigare erau cultivate legume pe circa 577 de hectare, în 2022 suprafață cu legume s-a extins până la circa 1000 de hectare. Suprafața plantată cu legume poate însă fi extinsă deoarece există oportunități viabile de piață, a precizat reprezentanta proiectului USAID PCRRM.

În prezent în Republica Moldova sunt înregistrate 35 de AUAI, care gestionează 30 de sisteme de irigare din cele circa 70 existente. Din sistemele centralizate de irigare gestionate de AUAI 10 au fost reconstruite în totalitate, restul fiind reabilitate parțial. Totodată, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dacă în perioada sovietica în Republica Moldova erau irigate circa 300 de mii de hectare, în anul trecut suprafața irigată a fost de 10 ori mai mică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ