Ion, primul consilier al Guvernului roman care folosește inteligență artificială. Ce rol va avea

01 Mart. 2023, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2023, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Ciucă pretinde că și-a luat drept consilier un chatbot care ar folosi “inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”. Nu este clar cum sau dacă acesta funcționează.

În deschiderea ședinței de guvern de astăzi, premierul Nicolae Ciucă a prezentat ceea ce pretinde a fi un bot de inteligență artificială numit ION, dezvoltat de o echipă de cercetători și profesori români și care va servi drept consilier guvernamental. Premierul spune că rostul acestuia ar fi acela de a colecta opiniile românilor și de a i le transmite, ca un consilier.

“Guvernul României marchează astfel o premieră, aș putea să îi spun, la nivel național și internațional, pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială. Numele lui este ION și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei noi. Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români să informeze Guvernul României, în timp real, și să transmită propuneri, probleme și cu dorințele pe care le au. Ca atare, apreciez că acest demers nu va face nimic altceva decât să îi ajute pe români să fie auziți mai bine și în fiecare zi”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Ulterior, Nicolae Ciucă a făcut o demonstrație a serviciului de inteligență artificială și i-a pus o întrebare robotului despre care guvernul spune că poate prelua comenzi vocale.

Serviciul pare a funcționa similar asistenților vocali Siri (iOS) și Bixby (Android), dar nu este clar dacă într-adevăr are capacitatea acestora. Deși a înțeles întrebarea premierului (“Cum pot românii să te învețe?”), servicul AI a preluat comanda vocală sub o altă formă, cu o topică diferită (Cum te pot învăța românii?), ceea ce, în mod normal, nu ar fi trebuit să se întâmple în cazul unui serviciu de ascultare voce-text.

Guvernul României a pus la dispoziția publicului un site dedicat serviciului de inteligență artificială ION – ion.gov.ro. Deocamdată acesta prezintă doar o înregistrare video și găzduiește o căsuță de chat pentru mesaje, dar nu pare să interacționeze în niciun fel. La scurt timp după lansare, site-ul părea a avea dificultăți tehnice. Pe site-ul respectiv se spune că guvernul va organiza o caravană cu care va trimite prin țară dispozitivul respectiv, “pentru a sta de vorbă” cu românii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău