Terorist rus, fost combatant în războiul din Transnistria: ”Pierderea regiunii ar fi un scuipat pe faţa noastră”

02 Mart. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mart. 2023, 05:00 // Actual //  bani.md

Noul val propagandistic lansat de Moscova, care are în centru Transnistria şi pretinse pregătiri ale Ucrainei pentru o ”invazie”, primeşte sprijin inclusiv din partea unor voci radicale care nu s-au ferit până acum să critice conducerea militară rusă şi chiar Kremlinul pentru abordarea ”prea moale” a războiului şi eşecurile de pe front.

Una dintre aceste voci este Igor Ghirkin, un blogger militar rus cu sute de mii de urmăritori.

Igor Ghirkin (care apare şi sub numele de Igor Strelkov) este veteran al armatei ruse, fost combatant în războiul din Transnitria din 1990-1992 şi fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate (FSB). El a fost comandant al trupelor proruse din estul Ucrainei şi a fost condamnat de justiţia olandeză, în absenţă, la închisoare pe viaţă pentru implicarea în 2014 în doborârea avionului MH17, tragedie soldată cu aproape 300 de morţi.

Acum, a devenit un blogger naţionalist influent, adesea cu poziţii radicale şi critice faţă de Kremlin, dar care sunt tolerate totuşi de regimul autoritar al lui Vladimir Putin, altfel grijuliu să reprime libertatea de exprimare, mai ales când vine vorba despre războiul din Ucraina.
Ads
După cum observă Institutul pentru Studiul Războiului de la Washington (ISW), Moscova a lansat în ultima vreme o amplă operaţiune propagandistică menită să transmită anumite ”narative” potrivit cărora Ucraina şi Occidentul se pregătesc de lansarea unor operaţiuni ”sub steag fals”, pentru a da apoi vina pe Rusia. Unul dintre aceste narative se leagă insistent de Transnistria şi de o ”invazie” pe care ar pregăti-o aici Ucraina, care are graniţă comună cu această regiune separatistă ce face parte din Republica Moldova. Kievul a negat că ar pregăti o astfel de operaţiune, preşedintele Zelenski subliniind că Transnistria este parte a teritoriului moldovean, iar Ucraina respectă integritatea şi suveranitatea ţării vecine.

În acest context, mimând o abordare critică faţă de Kremlin, Igor Ghirkin vine de fapt să alimenteze şi să aducă argumente pentru propaganda lansată de Ministerul Apărării şi de Ministerul de Externe de la Moscova.
Igor Ghirkin explică, într-o postare video, ”beneficiile” pe care Ucraina le-ar avea dacă ar intra în Transnistria.

”Ar fi o tragedie teribilă să pierdem Transnistria. Ar avea un impact imens. Nu va fi doar o palmă peste faţă, ci de-a dreptul un scuipat. Va fi un scuipat în plină faţă, pentru că duşmanul ar captura o regiune în care de trei ori s-a organizat un referendum de alipire la Federaţia Rusă. Şi de trei ori au fost ignorate de Kremlin”, spune Igor Ghirkin.
Bloggerul naţionalist susține că Transnistria este, de facto, un teritoriu rus: ”Duşmanul nu numai că va lua regiunea unde preponderent se vorbeşte rusă şi există o mentalitate rusă, indiferent că se numesc moldoveni, ucraineni sau din Marea Rusie. Aceasta este o regiune rusă în orice termeni am defini-o”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău