VIDEO Nașteri sigure în Moldova! Aportul imens adus de UNFPA și Guvernul SUA pentru maternitățile din țară

10 Mart. 2023, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2023, 14:27 // Actual //  MD Bani

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), cu sprijinul financiar al Guvernului SUA, continuă să consolideze capacitatea sistemului de sănătate al Republicii Moldova, oferind mai multor instituții medicale echipamente de ultimă generație, absolut necesare în munca zilnică a medicilor.

Cu acest prilej, astăzi, 10 martie, la maternitatea Spitalului nr.1 din Chișinău a avut loc o ceremonie oficială. Acolo, UNFPA a modernizat complet unitățile de Ginecologie și Obstetricale, care include echipamente pentru săli de naștere, săli de operație, unități de terapie intensivă pentru mame și nou-născuți.

La eveniment a fost prezent ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, conducerea instituției medicale, dar și medicii secțiilor modernizate.

„Astăzi ne-am adunat pentru a marca un eveniment foarte important, și anume crearea unor condiții potrivite pentru nașteri sigure. Scopul nostru, al UNFPA, este să asigurăm accesul tuturor femeilor la condiții de nașteri sigure. Spitalul nr. 1 este unul din cele 9 spitale din Moldova care a beneficiat de echipamente moderne, fiind modernizate în special sălile de nașteri, secțiile chirurgicale și cele de terapie intensivă. Acest lucru a fost făcut în parteneriat cu Guvernul SUA, Guvernul RM și autoritățile locale. La acest spital nasc și refugiatele din Ucraina. După cum am mai menționat, această investiție nu poate fi monetizată, fiindcă această investiție va salva multe vieți în viitor. Conform estimărilor noastre, investițiile făcute în toate spitalele vor ajuta la salvarea a peste 15 mii de vieți anual. Un alt element pe care trebuie să-l evidențiez este că tot acest echipament este ajustat pentru necesitățile specifice ale femeielor cu dizabilități”, a declarat Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova.

Echipamentele livrate în toată Moldova sunt salvatoare, constând din dispozitive performante, în principal pentru săli de operație, săli de naștere, unități de terapie intensivă, precum și medicamente și ambulanțe.

„Suntem aici pentru a vorbi despre munca importantă pentru care o facem noi pentru a contribui la consolidarea capacităților spitalelor din Republica Moldova de a ajuta refugiații și cetățenii moldoveni. Secția Obstetrică și Ginecologie de la acest spital a fost frumos renovată și complet echipată vor permite medicilor să ofere servicii medicale de calitate pentru mama și nou născuți, în timpul sarcinilor de rutină și în cazurile cu riscuri. De asemenea, proiectul reprezintă angajamentul SUA și a partenereului nostru UNFPA de a susține eforturile Moldovei pentru a face asistență medicală de calitate accesibilă tuturor”, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Anual, la maternitatea spitalului nr.1 se nasc aproape 6 000 de copilași, iar echipamentele donate vor asigura nașterile în siguranță atât în rândul femeilor din țara noastră, dar și pentru refugiatele din Ucraina.

„Anual, circa 6 mii de nașteri sunt la această maternitate. Alături de ceilalți conducători a instituțiilor din Chișinău, dar și din țară ne închinăm în fața domniilor voastre și vă mulțumim pentru că aveți grijă de noi și faceți ca sănătatea tuturor, de la cei mici și până la cei mari, să aibă speranțe… Mă bucur enorm că municipiul Chișinău, că această instituție este parte a rețelei de instituții în care se investește atât de mult de Guvernul SUA și UNFPA, ca standartele de calitate, acele servicii care sunt oferite, să crească substanțial în instituțiile gestionate de stat or municipalitate”, a precizat primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Pe parcursul anului 2022, UNFPA a echipat complet: 22 de săli de naștere de care beneficiază un număr aproximativ de 15.000 de bebeluși și mamele acestora; 14 săli de operație și 35 săli de pacienți la 9 instituții medicale strategice din Republica Moldova; 8 secții de terapie intensivă nou-născuți din 7 maternități; săli de operație ginecologică la Institutul de Oncologie din Chișinău; 20 ambulanțe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău