Lovitură grea pentru Rusia lui Putin: Un domeniu, al doilea cel mai profitabil din lume se prăbușește

14 Mart. 2023, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Mart. 2023, 15:32 // Actual //  bani.md

După invazia lui Putin din Ucraina, Statele Unite și Occidentul au pus mai multe pachete de sancțiuni împotriva economiei Rusiei, pentru a micșora finanțarea mașinii de război a Moscovei. Acum, un raport SIPRI publicat pe 13 martie 2023 anunță că industria de armament a Rusiei se prăbușește, iar exporturile sale de arme au coborât dramatic cu 31% în ultimii 5 ani.

Industria de export de arme a Rusiei – din punct de vedere istoric a doua cea mai profitabilă din lume după Statele Unite – pare să se prăbușească sub greutatea schimbărilor tehnologice, a izolării politice internaționale și a războiului său dezastruos din Ucraina, potrivit noilor date anunțate de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii (SIPRI) de la Stockholm, Suedia, potrivit Newsweek.

Scăderea masivă a exporturilor de arme ale Rusiei amenință poziția Moscovei, ca cel de-al doilea cel mai mare exportator de armament din lume. Ponderea Rusiei în exporturile globale de arme a scăzut de la 22% între 2013-2017, la 16% în perioada 2018-2022, lăsând-o cu mult în urma SUA, care deține 40% din exporturile militare, și doar puțin înaintea Franței, care a fost sursa de 11% a exporturilor de arme din ultimii cinci ani.

„Este cu adevărat substanțială scăderea (Rusiei), dar nu este cu adevărat surprinzătoare”, a declarat Siemon Wezeman, cercetător senior SIPRI. „Și nu este doar din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina în 2022; este ceva ce ai putea vedea venind”.

Visul lui Putin de a avea o „fortăreață Rusia” a fost construit pe baza unei forțe militare înfricoșătoare. Umilirea costisitoare a Kremlinului în Ucraina și economia sufocată sugerează un viitor foarte diferit pentru noul imperiu rus al lui Putin.

Raportul SIPRI arată cota de piață din lume a țărilor exportatoare de arme astfel (în ultimii 5 ani, 2018-2022): 1.SUA – 40%, 2. Rusia – 16%, 3. Franța – 11%, 4. China – 5,2%, 5. Germania – 4,2%, 6. Italia – 3,8%, 7. Marea Britanie – 3,2%, 8. Spania – 2,6%, 9. Coreea de Sud – 2,4%, 10. Israel – 2,3%.

Principalele țări care importă arme din Statele Unite sunt: Arabia Saudită (19%), Japonia (8,6%), Australia (8,4%). Topul națiunilor care cumpără arme din Rusia: India (31%), China (23%), Egipt (9,3%). Franța livrează în: India (30%), Qatar (17%), Egipt (8%).

În schimb, China a vândut arme în: Pakistan (54%), Bangladesh (12%), Serbia (4,5%), iar Germania în: Egipt (18%), Coreea de Sud (17%), Israel (7,5%). Ucraina a trimis arme în: China (48%), Arabia Saudită (13%), Thailanda (7,5%). Toate datele se referă la vânzările din ultimii 5 ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 14:33 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova nu dispune în prezent de o industrie de apărare în sens clasic, însă autoritățile recunosc necesitatea dezvoltării acestui sector și intenționează să valorifice industriile cu dublă utilizare care pot deveni atractive pentru partenerii internaționali. Declarația aparține lui Valeriu Mija, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, făcută în timpul unui briefing dedicat summitului NATO de la Haga.

Întrebat despre strategia națională de apărare și despre conexiunile dintre industria locală și lanțurile valorice europene și euroatlantice, Mija a confirmat că Republica Moldova „nu are industrie de apărare clasică”, dar că „lucrurile se mișcă” în direcția integrării în rețelele europene. El a subliniat că documentul strategic include obiective pentru dezvoltarea acestui sector și o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană și NATO.

„Avem foarte multe industrii cu destinații duble care pot fi catalogate ca mărfuri strategice și care reprezintă interes pentru parteneri”, a explicat oficialul. Potrivit lui, Moldova acționează pe trei filiere: bilaterală, NATO și UE. În cadrul colaborării cu Bruxellesul se lucrează la ajustarea standardelor și identificarea oportunităților concrete de integrare în lanțurile de producție de apărare.

Mija a mai menționat că noua strategie se corelează cu planul de creștere economică dezvoltat de Ministerul Dezvoltării Economice, care vizează stimularea industriilor cu destinație dublă – atât pentru piața civilă, cât și pentru necesități de securitate.

„Pentru Moldova, acest efort ar însemna locuri de muncă, dezvoltare economică și creșterea rezilienței. Pentru parteneri – acces la produse strategice competitive”, a afirmat oficialul.

În contextul în care bugetele de apărare europene au scăzut de trei ori în ultimele decenii, iar cele din Asia au crescut exponențial, NATO și UE încep să investească tot mai mult în revitalizarea capacităților industriale militare. Moldova vrea să prindă acest tren și să contribuie cu propriile resurse intelectuale și capacități industriale emergente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO