Lovitură grea pentru Rusia lui Putin: Un domeniu, al doilea cel mai profitabil din lume se prăbușește

14 Mart. 2023, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mart. 2023, 15:32 // Actual //  Lupu Eduard

După invazia lui Putin din Ucraina, Statele Unite și Occidentul au pus mai multe pachete de sancțiuni împotriva economiei Rusiei, pentru a micșora finanțarea mașinii de război a Moscovei. Acum, un raport SIPRI publicat pe 13 martie 2023 anunță că industria de armament a Rusiei se prăbușește, iar exporturile sale de arme au coborât dramatic cu 31% în ultimii 5 ani.

Industria de export de arme a Rusiei – din punct de vedere istoric a doua cea mai profitabilă din lume după Statele Unite – pare să se prăbușească sub greutatea schimbărilor tehnologice, a izolării politice internaționale și a războiului său dezastruos din Ucraina, potrivit noilor date anunțate de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii (SIPRI) de la Stockholm, Suedia, potrivit Newsweek.

Scăderea masivă a exporturilor de arme ale Rusiei amenință poziția Moscovei, ca cel de-al doilea cel mai mare exportator de armament din lume. Ponderea Rusiei în exporturile globale de arme a scăzut de la 22% între 2013-2017, la 16% în perioada 2018-2022, lăsând-o cu mult în urma SUA, care deține 40% din exporturile militare, și doar puțin înaintea Franței, care a fost sursa de 11% a exporturilor de arme din ultimii cinci ani.

„Este cu adevărat substanțială scăderea (Rusiei), dar nu este cu adevărat surprinzătoare”, a declarat Siemon Wezeman, cercetător senior SIPRI. „Și nu este doar din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina în 2022; este ceva ce ai putea vedea venind”.

Visul lui Putin de a avea o „fortăreață Rusia” a fost construit pe baza unei forțe militare înfricoșătoare. Umilirea costisitoare a Kremlinului în Ucraina și economia sufocată sugerează un viitor foarte diferit pentru noul imperiu rus al lui Putin.

Raportul SIPRI arată cota de piață din lume a țărilor exportatoare de arme astfel (în ultimii 5 ani, 2018-2022): 1.SUA – 40%, 2. Rusia – 16%, 3. Franța – 11%, 4. China – 5,2%, 5. Germania – 4,2%, 6. Italia – 3,8%, 7. Marea Britanie – 3,2%, 8. Spania – 2,6%, 9. Coreea de Sud – 2,4%, 10. Israel – 2,3%.

Principalele țări care importă arme din Statele Unite sunt: Arabia Saudită (19%), Japonia (8,6%), Australia (8,4%). Topul națiunilor care cumpără arme din Rusia: India (31%), China (23%), Egipt (9,3%). Franța livrează în: India (30%), Qatar (17%), Egipt (8%).

În schimb, China a vândut arme în: Pakistan (54%), Bangladesh (12%), Serbia (4,5%), iar Germania în: Egipt (18%), Coreea de Sud (17%), Israel (7,5%). Ucraina a trimis arme în: China (48%), Arabia Saudită (13%), Thailanda (7,5%). Toate datele se referă la vânzările din ultimii 5 ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău