Băncile europene, cuprinse de ”frisoane”. Care este expunerea acestora după dezvăluirile privind gigantul Credit Suisse

17 Mart. 2023, 08:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Mart. 2023, 08:26 // Actual //  bani.md

La o săptămână de la salvarea băncii americane Silicon Valley, Europa se confruntă cu spectrul unei crize sistemice venite de pe un alt front: Credit Suisse. Cea de-a doua instituție financiară elvețiană ca marime este nevoită să ceară ajutor autorităților țării sale, după ce, miercuri, și-a văzut prețul acțiunilor prăbușindu-se la minime istorice, iar cel mai mare investitor al său a respins categoric o injecție de capital.

Potrivit Financial Times, Credit Suisse a cerut ajutorul Băncii Naționale a Elveției, iar, potrivit Bloomberg, guvernul elvețian poartă discuții cu privire la opțiunile existente pentru stabilizarea băncii. Primul pas a fost deja anunțat miercuri seara printr-un comunicat comun al Băncii Naționale a Elveției și al Autorității de Supraveghere a Pieței Financiare FINMA în care se subliniază că ”dacă va fi necesar vor furniza Credit Suisse lichiditatea” de care are nevoie și că banca întrunește ”cerințele stricte de capital și lichiditate impuse instituțiilor financiare sistemice” pentru a-le asigura stabilitatea.
Banca Centrală a Elveţiei (SNB) a confirmat joi că va furniza lichidităţi grupului bancar Credit Suisse pentru ca acesta să dispună de garanţii suficiente, transmite Reuters.

„În cadrul mandatului său statutar, SNB poate furniza lichidităţi unei bănci interne pentru a dispune de garanţii”, se arată într-un răspuns transmis jurnaliştilor de SNB.
Joi dimineaţă, Credit Suisse anunţa că va împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) pentru a-şi spori lichidităţile şi a recâştiga încrederea investitorilor, după ce declinul acţiunilor sale a intensificat temerile privind o criză bancară globală.

Anunţul a permis atenuarea turbulenţelor pe pieţele financiare din Asia joi dimineaţă, după scăderea, miercuri, a acţiunilor burselor din Europa şi Statele Unite, investitorii fiind îngrijoraţi de potenţiale retrageri masive din depozitele bancare.
Joi dimineaţa, Credit Suisse a anunţat că-şi va exercita opţiunea de a împrumuta până la 50 de miliarde de franci elveţieni (54 miliarde de dolari) de la Banca Centrală a Elveţiei.

Miercuri, autorităţile elveţiene au dat asigurări că Credit Suisse „îndeplineşte cerinţele privind lichidităţile şi capitalul impuse băncilor de importanţă sistemică” şi dacă este necesar poate avea acces la lichiditate de la SNB.

De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar dificultăţile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă şi alte bănci centrale vor putea susţine lupta lor contra inflaţiei cu majorări agresive ale dobânzilor.

”Băncile europene sunt mai robuste decât la criza anterioară și mai bine pregătite pentru a face față unei situații de stres financiar” a ținut să sublinieze miercuri prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, într-o încercare de a calma spiritele, după cum remarcă Reuters. În plus, CNBC consideră că sistemul bancar european este într-o situație mai bună decât cel american întrucât spre deosebire de Statele Unite care au aprobat o serie de dereglementări în perioada Trump, autoritățile europene au menținut regulile stricte impuse după criza finaciară din 2008, menite să consolideze băncile în cazul unor potențiale pierderi și să le descurajeze în a-și asuma riscuri excesive. O măsură înțeleaptă, conchide CNBC.

BCE vrea să ştie care este expunerea băncilor pe Credit Suisse

Banca Centrală Europeană (BCE) a contactat băncile din zona euro pentru a le pune întrebări cu privire la expunerea lor pe grupul bancar elveţian Credit Suisse, au declarat pentru Reuters două surse din zona de supervizare bancară.

Una dintre surse a ţinut însă să sublinieze că supervizorii sunt de părere că problemele de la Credit Suisse sunt specifice acestei bănci şi nu sunt de natură sistemică.

Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 30%, după ce acţionarul principal al băncii nu mai poate oferi sprijin suplimentar, ceea ce l-a obligat pe directorul general de la Credit Suisse să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.

Cotidianul financiar Wall Street Journal a fost primul care a dezvăluit miercuri că supervizorii din cadrul BCE analizează legăturile financiare dintre Credit Suisse şi băncile din zona euro, citând surse din apropierea acestui dosar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 17:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 17:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Casa italiană de modă Prada a ajuns la un acord pentru achiziționarea brandului rival Versace de la holdingul american Capri Holdings, într-o tranzacție evaluată la 1,375 miliarde de dolari, sumă care include și datoriile Versace, potrivit agenției Reuters.

Tranzacția unește două dintre cele mai mari nume din moda italiană, consolidând astfel poziția Italiei pe piața globală a luxului. Acordul vine într-un moment de reconfigurare a industriei, unde marii jucători își consolidează portofoliile pentru a face față competiției internaționale intense.

„Ne propunem să ducem mai departe moștenirea Versace, să celebrăm și să reinterpretăm estetica sa îndrăzneață și atemporală”, a declarat Patrizio Bertelli, președintele Consiliului de Administrație al Prada.

Achiziția va permite formarea unui conglomerat italian cu o cifră de afaceri estimată la aproximativ 6 miliarde de euro, ceea ce îl va poziționa ca un jucător competitiv față de giganții francezi LVMH și Kering, relatează agenția AFP.

Versace a fost fondat în 1978 de către Gianni Versace, devenind rapid un simbol al opulenței și nonconformismului. După asasinarea creatorului în 1997, conducerea artistică a fost preluată de sora sa, Donatella Versace. În martie 2025, aceasta a anunțat că părăsește funcția de director creativ al casei de modă.

Prada, la rândul său, a fost fondată în 1913 și este condusă în prezent de Miuccia Prada. Aproximativ 80% din companie se află încă în proprietatea familiei Prada.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU