VIDEO Vladimir Putin, dominat de Xi Jinping, la Moscova. Mesajul dezvăluit de limbajul corporal al celor doi

23 Mart. 2023, 06:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2023, 06:15 // Actual //  bani.md

Liderul chinez Xi Jinping l-a pus în umbră pe Vladimir Putin în cadrul întrevederilor pe care le-au avut la Moscova. Experții în limbaj corporal susțin că Xi Jinping l-a dominat pe omologul său de la Kremlin aflat în căutare de susținere. Totuși, au remarcat specialiștii, limbajul corporal a indicat că nici unul dintre cei doi nu s-a simțit în largul său, chiar dacă au încercat să dea impresia că relațiile dintre ei sunt cordiale.

Experţii în limbaj corporal s-au pronunțat cu privire la întrevederea, de la Moscova, dintre șeful de stat chinez Xi Jinping și Vladimir Putin. Conform acestora, în cadrul primei întâlniri publice, liderul chinez a dat impresia că este mai relaxat şi că îl domină pe Vladimir Putin. Astfel, deși era oaspete, Xi Jinping s-a purtat, mai curând, ca un lider, față de Vladimir Putin, care a părut mai timorat, după cum a relatat Reuters.

Karen Leong, director general al companiei Influence Solutions, din Singapore, a remarcat că Xi Jinping l-a devansat pe Putin cu o fracţiune de secundă în momentul în care i-a întins mâna. Mișcarea sugerează, susține expertul, că „deşi este oaspetele care vizitează Moscova, el va prelua conducerea în această relaţie”.

O opinie similară a avut și Louise Mahler, expert australian în limbajul corporal şi în comportamentul liderilor. Specialistul a observat că Xi Jinping şi-a pus mâna peste cea a lui Putin, iar acest lucru ar putea indica, de asemenea, o măsură de dominare în această relaţie, a celor doi. De altfel, așa cum au indicat relatările de presă referitoare la aceast eveniment, Vladimir Putin are mai multă nevoie de susținerea Chinei, în condițiile izolării și a sancțiunilor la care este supusă Rusia după războiul din Ucraina.

Experții au mai remarcat că atunci când s-au aflat în fața presei, pentru replicile politicoase de la începutul discuțiilor, salutându-se reciproc cu „dragă prietene”, Putin s-a aplecat, şi-a mişcat piciorul, şi-a strâns pumnul şi s-a uitat la podea. Louise Mahler susține că aceste mișcări, necontrolate, sugerează  o agitaţie subiacentă. Pe de altă parte, Xi Jinping părea „relaxat şi încrezător”.

Xi Jinping l-a dominat pe Vladimir Putin

Karen Leong a observat la Vladimir Putin, aceleaşi ticuri, ca și expertul australian, ceea ce contrasta cu comportamentul relaxat în aparenţă. În opinia sa, Xi Jinping a demonstrat o mai mare stăpânire de sine, sugerând că este partenerul cel mai important.

„Dacă îl compari pe Putin cu Xi, acesta din urmă este omul de stat calm. Are multă gravitate, un contact vizual excelent, se uită la Putin aşa cum se uită un frate mai mare la un partener mai mic, mai tânăr”, a spus ea.

De menționat că Vladimir Putin, în vârstă de 70 de ani, este, în realitate, cu câteva luni mai în vârstă decât Xi Jinping și se află la putere de mult mai multă vreme decât omologul său de la Beijing.

Pe de altă parte, Leong este de părere că nici liderul chinez nu s-a simțit în largul său, la întrevederea de la Moscova. Xi Jinping s-a trădat, clipind neobişnuit de des în timpul întâlnirii, semn că a simţit, la rândul lui, o anumită presiune.

Kim Hyung-hee, director al Korea Body Language Lab, a declarat că strângerile cordiale de mână şi faptul că de multe ori cei doi au încercat să evite contactul vizual direct indică faptul că miza întâlnirii a fost importantă atât pentru unul cât și pentru cel de-al doilea.

„Au aşteptări mari în legătură cu întâlnirea. Puteţi vedea tensiunea acolo – şi ştiţi că nu există prieteni adevăraţi în politică”, a spus expertul.

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, de la Moscova, precum și mesajele transmise de cei doi vor aface obiectul analizelor experților în comunicare și în politică din cadrul guvernelor occidentale. Xi Jinping şi Vladimir Putin sunt doi dintre cei mai puternici, dar și mai secretoși șefi de state din lume. Iar orice gest poate indica o mișcare pe scena geostrategică.

Vladimir Putin caută sprijinul lui Xi Jinping pentru războiul pe care l-a declanșat în Ucraina. De asemenea, el are nevoie de ajutor din China pentru a umple golurile din economia Rusiei lăsate de sancţiunile occidentale radicale, relatează Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală