Războiul Rece 2.0: Cea mai puternică armă a Americii pentru a învinge China și Rusia

24 Mart. 2023, 08:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mart. 2023, 08:42 // Actual //  bani.md

Tot mai mulți analiști consideră că deja Statele Unite se află într-un nou Război Rece, denumit 2.0, cu China și Rusia. După cel de-Al Doilea Război Mondial, SUA au creat NATO și alianțe în Pacific, însă acum cea mai importantă armă a Americii pentru a învinge China și Rusia în Războiul Rece 2.0 este comerțul liber, susține un profesor de economie, de la Universitatea Maryland.
Peter Morici arată într-o analiză din Market Watch, că Statele Unite au cultivat, după 1945, comerțul liber între aliați prin GATT, UE și alte aranjamente regionale și au înfometat blocul sovietic de tehnologie americană prin controale la export.

Planificarea centralizată stalinistă și autarhia au creat economii muribunde. Numai datorită dimensiunii mari, Uniunea Sovietică a avut resursele pentru a crea răutăți pe tot globul.

Între timp, economia SUA a fost suficient de mare pentru a asigura întregul sistem internațional. A sprijinit o armată adecvată pentru a lupta războaie pe ambele mari oceane și a oferit aliaților o piață semnificativă pentru a-și dezvolta industriile.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Statele Unite și UE au căutat să integreze Rusia și China în sistemul comercial al Occidentului. Ei au presupus că integrarea economică va instiga reforme democratice.

Dar Wandel durch Handel (denumirea pentru politica externă germană cu regimurile autoritare) s-a dovedit o nebunie. Europa a devenit tragic dependentă de gazele naturale rusești, în timp ce Rusia și China au exploatat accesul la piețele occidentale și la tehnologia comercială pentru a crea economii mai moderne, a-și impulsiona armatele și a agresa alte națiuni.

În cuvintele ministrului Comerțului japonez Yasutoshi Nishimura: „Sistemul de liber schimb a ajuns să crească legitimitatea regimurilor autoritare” și „să amplifice amenințarea puterilor hegemonice”.

Greșeala Occidentului față de China și Rusia
Occidentul nu a oferit Rusiei și Chinei acces liber la tehnologia sa militară, dar atât de multă tehnologie comercială este cu dublă utilizare, încât atât Rusia, cât și China sunt suficient de capabile să creeze o mulțime de probleme.

Statele Unite cheltuiesc în continuare mai mult pentru apărare decât China, Rusia și câteva alte națiuni la un loc, dar nu pot garanta securitatea Taiwanului. SUA vor trebui să înarmeze Ucraina pentru a lovi în interiorul Rusiei, pentru a fi angajată direct sau pentru a se confrunta cu un impas și cheltuieli de război nesfârșite.

Războaiele se duc aici și acum, Rusia poate suporta costurile pe termen scurt și pentru președintele Vladimir Putin, câștigarea este un imperativ existențial. Adevărata concurență asupra sancțiunilor este escaladarea președintelui Joe Biden către China.

Ca și în cazul securizării căilor comerciale, SUA trebuie să depindă de aliați pentru a înăbuși ambițiile chineze. Statele Unite nu mai produc cele mai avansate semiconductoare – cele fabricate în Taiwan și Coreea – dar acele fabrici depind de ingineria americană și de tehnicile olandeze și japoneze.

China are propriile cărți de jucat. Este un procesator dominant de cupru, nichel, cobalt, litiu și minerale din pământuri rare. Statele Unite ale Americii trebuie să-și redezvolte producția de cipuri și capacitățile industriale defensive mai largi și să-și asigure surse sigure în Occident pentru minerale rare și alte materiale critice.

Schimbul de liber schimb cu Rusia și China a fost o prostie, dar asta nu înseamnă că comerțul liber cu restul Europei și Asia este același. Atragerea partenerilor noștri de securitate într-o prosperitate comună ar face mai probabil să ne putem baza pe ei într-o criză din Taiwan și pe termen lung în eforturile noastre de a rămâne înaintea Chinei în tehnologia militară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO