Emoții, empatie și susținere pentru refugiați la Gala „Oameni implicați. Comunități solidare.”

27 Mart. 2023, 16:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Mart. 2023, 16:40 // Actual //  MD Bani

Peste 150 de persoane din toată țara și-au dat întâlnire la evenimentul de încheiere a proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.” Refugiați, familii care îi găzduiesc, autorități publice locale și centrale, reprezentanții ONG-urilor locale, dar și oamenii din comunități au povestit cum au reușit împreună să susțină integrarea și incluziunea socială a peste opt mii de persoane care au fugit din calea războiului.

În cadrul inițiativei au fost create 12 Echipe Mobile Multidisciplinare formate din trei specialiști: jurist, psiholog și asistent social, care, timp de un an, au oferit suport și consiliere calificată persoanelor refugiate din Ucraina și băștinașilor din localitățile-gazdă, după metodologia „door-to-door”. Proiectul a oferit suport financiar și pentru 22 de proiecte sociale scrise și implementate de grupurile de inițiativă locale, în cooperare cu administrația publică locală și membrii comunității care contribuie la coeziunea socială și integrarea persoanelor refugiate în comunitate.

Mariana Buruiană, Directoare Executivă, Centrul de Drept al Femeilor din Moldova: „Acest proiect a fost în primul rând despre oameni, despre comunitățile din care veniți dvs., despre cei care au căutat refugiu în Republica Moldova. Or, noi am răspuns așa cum trebuie să răspundă oamenii: fiind aproape, oferind înțelegere, acordând ajutorul necesar, discutând cu oamenii pentru a afla de ce au nevoie. Am un sentiment de profundă recunoștință, de mulțumire profundă pentru tot ce am reușit noi împreună și fiecare dintre dvs. Este despre muncă, despre emoții, pentru că altfel nu s-ar fi reușit. Ați avut un rol de chemare profesională, dar întâi de toate ați reacționat în calitate de oameni, ați făcut-o din suflet. Atunci când este nevoie să oferim ajutor, să o facem în cel mai corect și uman mod posibil!”

Lyydia Makinen, Coordonator Protecție OXFAM: „Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina în 2022, OXFAM a decis să-și extindă intervenția în Moldova. Am avut deosebita plăcere să colaborăm cu Centrul de Drept al Femeilor, o organizație care împărtășește valorile OXFAM, care lucrează cu sârguință pentru a promova drepturile femeilor și egalitatea de gen. Suntem mândri că am reușit împreună cu dvs. să susținem munca echipelor mobile prin consiliere juridică, socială și psihologică, care la nivel comunitar au contribuit la coeziunea socială. De asemenea, am susținut coeziunea socială dintre localnici și refugiați prin implementarea inițiativelor comunitare.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Proiectul a oferit susținere financiară pentru amenajarea terenurilor de joacă și practicarea sportului, procurarea decorului și a echipamentului tehnic pentru centrele de creație, donații de carte, jocuri de societate și modernizarea bibliotecilor sătești, asigurarea inventarului necesar pentru desfășurarea competițiilor sportive, mobilarea și echiparea spațiilor de socializare și culturalizare, achiziționarea paturilor și a saltelelor pentru grădinițe, dar și deschiderea unor spații sigure de joacă.

Anna Susarenco, managera proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”: „Această inițiativă a venit într-o perioadă extrem de dificilă pentru noi ca societate și pentru vecinii noștri din Ucraina. Ceea ce am văzut timp de un an în comunitățile din țară m-a motivat să continui să fac lucruri frumoase. A fost un efort continuu al întregii echipe pentru a asigura că acoperim necesitățile de bază prin programul de asistență cash, că acoperim toate necesitățile de informare și consiliere primară prin asistența echipelor mobile și că promovăm coeziunea socială prin susținerea comunităților. Împreună ne-am susținut reciproc, am învățat să fim solidari și să navigăm prin situații de criză. Astăzi avem multe experiențe valoroase și mii de oameni pe care am reușit să îi ajutăm.”

În cadrul proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”, timp de un an, echipele mobile au efectuat 1085 de vizite în 393 de localități. Echipele multidisciplinare au oferit asistență juridică pentru 7487 de persoane, asistență psihologică pentru 6334 de persoane și asistență socială în 8535 de cazuri.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Drept al Femeilor, în cadrul proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”, cu susținerea OXFAM, cu scopul de a preveni și de a răspunde cazurilor de violență în bază de gen, în contextul crizei refugiaților, în perioada aprilie 2022 – aprilie 2023.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău