Sperietoarea din coasta Moldovei! Separatiștii au 22 de tancuri, iar Chișinăul doar șase MIG-uri ruginite

27 Mart. 2023, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 16:17 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova nu are tancuri, pe când transnistrenii dețin între 20 și 22 de vehicule moștenite de la Uniunea Sovietică. Conform ministrului Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, este vorba despre vehicule T-64 modernizate, blindate de acest gen fiind folosite de ruși și în Ucraina.

Declarațiile au fost făcute de oficialul de la Chișinău în cadrul unui interviu acordat pentru Euronews România, citat de REALITATEA. Conform lui, în stânga Nistrului activează, în termen și în bază de contract, circa 6000 de militari.

„Republica Moldova nu are tancuri, fiindcă la destrămarea URSS, s-a decis că armamentul greu să fie retras, dar a fost un plan de lungă durată. Pe teritoriul Transnistriei au rămas aceste tancuri destul de bune”, afirmă Nosatîi.

Referindu-se la contingentul Armatei Naționale, acesta a menționat că el este format din circa 6500 de militari în termen și la contract. Ministrul nu a precizat numărul rezerviștilor, menționând doar că sunt suficienți pentru asigurarea  larg în Ucraina. Un tanc modernizat T-64. Armata Națională are 6500 de militari, completare mixtă, în termen și pe contract, pentru a ne asigura apărarea.

Cât despre cele șase avioane de la Mărculești, Nosatîi a reiterat că ele nu sunt funcționale. MIG-urile au rămas tot acolo și deocamdată nu pot fi renovate, pentru a fi utilizate.

„Avioanele se află tot acolo. Pe parcursul anilor nu a fost posibilă menținerea lor în stare de funcțiune, iar aducerea în stare de a fi folosite conform destinației necesită resurse. Uzinele care ar putea face asta nu au prioritate acum. Starea lor este precară pentru a fi folosite”, a punctat Nosatîi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău