Sperietoarea din coasta Moldovei! Separatiștii au 22 de tancuri, iar Chișinăul doar șase MIG-uri ruginite

27 Mart. 2023, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 16:17 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova nu are tancuri, pe când transnistrenii dețin între 20 și 22 de vehicule moștenite de la Uniunea Sovietică. Conform ministrului Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, este vorba despre vehicule T-64 modernizate, blindate de acest gen fiind folosite de ruși și în Ucraina.

Declarațiile au fost făcute de oficialul de la Chișinău în cadrul unui interviu acordat pentru Euronews România, citat de REALITATEA. Conform lui, în stânga Nistrului activează, în termen și în bază de contract, circa 6000 de militari.

„Republica Moldova nu are tancuri, fiindcă la destrămarea URSS, s-a decis că armamentul greu să fie retras, dar a fost un plan de lungă durată. Pe teritoriul Transnistriei au rămas aceste tancuri destul de bune”, afirmă Nosatîi.

Referindu-se la contingentul Armatei Naționale, acesta a menționat că el este format din circa 6500 de militari în termen și la contract. Ministrul nu a precizat numărul rezerviștilor, menționând doar că sunt suficienți pentru asigurarea  larg în Ucraina. Un tanc modernizat T-64. Armata Națională are 6500 de militari, completare mixtă, în termen și pe contract, pentru a ne asigura apărarea.

Cât despre cele șase avioane de la Mărculești, Nosatîi a reiterat că ele nu sunt funcționale. MIG-urile au rămas tot acolo și deocamdată nu pot fi renovate, pentru a fi utilizate.

„Avioanele se află tot acolo. Pe parcursul anilor nu a fost posibilă menținerea lor în stare de funcțiune, iar aducerea în stare de a fi folosite conform destinației necesită resurse. Uzinele care ar putea face asta nu au prioritate acum. Starea lor este precară pentru a fi folosite”, a punctat Nosatîi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău