Gazprom, cu mâna pe robinet! Risc de catastrofă umanitară în Transnistria, iar Moldova în beznă

29 Mart. 2023, 10:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Mart. 2023, 10:55 // Actual //  bani.md

Există riscuri semnificative în domeniul energetic. SAP „Gazprom” nu a rezervat suficientă capacitate nici pentru luna aprilie 2023 la punctele de interconectare fiind rezervată doar 5,7 mil. m3/zi (capacitate zilnică) sau 171 mil. m3/lună pentru Republica Moldova, ambele maluri ale Nistrului, care reprezintă doar 69,5% din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna aprilie conform Contractului de furnizare a gazelor naturale (80 mil. m3 — malul drept Si 166 mil. m3 — malul sting), se arată în decizia Comisiei situații excepționale.

Astfel livrările de gaze naturale în luna aprilie de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova ar putea fi reduse cu 30,5%. Întreg volumul de gaze naturale de 5,7 mil. m3/zi rezervat pentru luna aprilie pentru Republica Moldova de SAP „Gazprom” este planificat a fi alocat de care SA „Moldovagaz” pentru acoperirea consumului malului stâng și pentru producerea energiei electrice de care centrala de la Cuciurgan pentru malul drept.

Totodată, deși există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, persistă riscul privind rezilierea unilaterala a contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare.

În acest context, există riscul iminent ca livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova să fie reduse de la 30% la chiar 100% pentru această luna. În cazul sistării 100% a livrărilor de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova, respectiv rezilierea contractului existent între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, necesarul de gaze naturale pentru malul drept va putea fi acoperit de către SA „Energocom”, însă, in cazul malului sting ar putea conduce la o criza umanitară în regiunea transnistreana precum și la imposibilitatea livrării energiei electrice malului drept de către Cuciurgan.

Reieșind din situația de război din Ucraina exist în continuare și riscul afectării infrastructurii de transport a gazelor naturale din Ucraina fapt ce ar împiedica livrările de gaze naturale care Republica Moldova. La fel, afectarea anumitor segmente a infrastructurii de transport a energiei electrice din Ucraina, ar putea crea probleme/riscuri considerabile în asigurarea continua a aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova.

Se atestă în continuare o dependență, ridicată de contractul pe termen scurt pentru achizițiile de energie electrică încheiat cu centrala de la Cuciurgan ce produce de energie electrică doar în baza gazelor naturale livrate de SAP „Gazprom”. MGRES are un rol important în asigurarea stabilității funcționarii sistemului electroenergetic al Republicii Moldova, mai ales când au loc bombardamente asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău