UBS l-a reangajat pe Sergio Ermotti în funcţia de director general pentru a controla preluarea Credit Suisse

29 Mart. 2023, 11:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2023, 11:11 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

UBS Group AG l-a reangajat pe Sergio Ermotti în funcţia de director general, pentru a conduce masiva preluare a rivalei Credit Suisse, o decizie surprinzătoare, prin care grupul elveţian vrea să profite de experienţa sa în reconstruirea băncii, după criza financiară globală din 2008, transmite Reuters.

Dificultăţile cu care se va confrunta Ermotti vizează concedierea a mii de angajaţi, reducerea mărimii diviziei de investiţii bancare a Credit Suisse şi reasigurarea bogaţilor lumii că UBS rămâne cel mai bun loc pentru a-şi depune banii.

Actualul director general, Ralph Hamers, a reprezentat absenţa notabilă în 19 martie, când UBS a anunţat că va plăti trei miliarde de franci elveţieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, tranzacţia urmând să se încheie până la finalul lui 2023. De la Trezoreria americană şi până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulenţe pe pieţele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbuşire a Silicon Valley Bank şi a mai multor bănci regionale din SUA. Este prima salvare a unei bănci globale de la criza financiară din 2008.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

În 20 martie, Hamers avea ochii împăienjeniţi când a descris finalul Credit Suisse ca „o zi tristă” pe care nu a dorit-o nimeni.

Ermotti, actualul preşedinte al Swiss Re, va preluaa conducerea UBS în 5 aprilie. El a condus grupul elveţian din 2011 şi până în 2020.

Hamers, care i-a succedat lui Ermotti în noiembrie 2020, „a acceptat să demisioneze pentru a servi interesele noii combinaţii, a sectorul financiar elveţian şi a ţării. Board-ul a luat decizia în contextul noilor dificultăţi şi priorităţi cu care se confruntă UBS după anunţarea achiziţiei Credit Suisse”, se arată într-un comunicat al UBS.

Hamers, care a lucrat aproape 30 de ani la ING, nu are o experienţă vastă pe segmentul achiziţiilor şi fuziunilor (M&A), în condiţiile în care noua entitate va avea active de 1.600 miliarde de dolari, peste 120.000 de angajaţi şi un bilanţ complex.

Ermotti a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să integreze UBS şi Credit Suisse.

„Actuala misiune este urgentă şi dificilă. Pentru a o realiza într-un mod sustenabil şi de succes, şi în interesul tuturor părţilor implicate, trebuie să evaluăm într-un mod sistematic şi prudent toate opţiunile”, a afirmat Ermotti.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău