UBS l-a reangajat pe Sergio Ermotti în funcţia de director general pentru a controla preluarea Credit Suisse

29 Mart. 2023, 11:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2023, 11:11 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

UBS Group AG l-a reangajat pe Sergio Ermotti în funcţia de director general, pentru a conduce masiva preluare a rivalei Credit Suisse, o decizie surprinzătoare, prin care grupul elveţian vrea să profite de experienţa sa în reconstruirea băncii, după criza financiară globală din 2008, transmite Reuters.

Dificultăţile cu care se va confrunta Ermotti vizează concedierea a mii de angajaţi, reducerea mărimii diviziei de investiţii bancare a Credit Suisse şi reasigurarea bogaţilor lumii că UBS rămâne cel mai bun loc pentru a-şi depune banii.

Actualul director general, Ralph Hamers, a reprezentat absenţa notabilă în 19 martie, când UBS a anunţat că va plăti trei miliarde de franci elveţieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, tranzacţia urmând să se încheie până la finalul lui 2023. De la Trezoreria americană şi până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulenţe pe pieţele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbuşire a Silicon Valley Bank şi a mai multor bănci regionale din SUA. Este prima salvare a unei bănci globale de la criza financiară din 2008.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

În 20 martie, Hamers avea ochii împăienjeniţi când a descris finalul Credit Suisse ca „o zi tristă” pe care nu a dorit-o nimeni.

Ermotti, actualul preşedinte al Swiss Re, va preluaa conducerea UBS în 5 aprilie. El a condus grupul elveţian din 2011 şi până în 2020.

Hamers, care i-a succedat lui Ermotti în noiembrie 2020, „a acceptat să demisioneze pentru a servi interesele noii combinaţii, a sectorul financiar elveţian şi a ţării. Board-ul a luat decizia în contextul noilor dificultăţi şi priorităţi cu care se confruntă UBS după anunţarea achiziţiei Credit Suisse”, se arată într-un comunicat al UBS.

Hamers, care a lucrat aproape 30 de ani la ING, nu are o experienţă vastă pe segmentul achiziţiilor şi fuziunilor (M&A), în condiţiile în care noua entitate va avea active de 1.600 miliarde de dolari, peste 120.000 de angajaţi şi un bilanţ complex.

Ermotti a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să integreze UBS şi Credit Suisse.

„Actuala misiune este urgentă şi dificilă. Pentru a o realiza într-un mod sustenabil şi de succes, şi în interesul tuturor părţilor implicate, trebuie să evaluăm într-un mod sistematic şi prudent toate opţiunile”, a afirmat Ermotti.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO