Alexander Picker: Când va fi permisă utilizarea cripto în Moldova, Moldindconbank va fi pregătit

31 Mart. 2023, 14:29
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
31 Mart. 2023, 14:29 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Tehnologia blockchain nu este răspândită în Moldova, iar utilizarea criptomonedelor este oficial interzisă. Cu toate acestea, cu timpul, clienților trebuie să li se ofere posibilitatea să dețină nu doar cont bancar, dar și un wallet (portofel electronic). O spune președintele Moldindconbank, Alexander Picker, un promotor al tehnologiei blockchain și al digitalizării.

„Este rezonabil acum să fie interzisă folosirea criptomonedelor – nu e clar deocamdată care este locul lor în sistemul monetar internațional. Dar tehnologia blockchain există și va exista. Și cred că trebuie să le oferim posibilitate clienților, cu timpul, să dețină nu doar cont bancar, dar și un wallet”, explică Alexander Picker.

Expertul este convins că tehnologia blockchain își va găsi locul în sistemul bancar.

„Am 34 de ani de experiență în sistemul bancar și în ultimii 5 ani m-am ocupat și de cripto. Am activat la bursa austriacă de criptomonede și cred că tehnologia data va ajunge și în sistemul banca. Și când va exista permisiune de folosire a criptomonedelor în Moldova, noi, la Moldindconbank, vom fi pregătiți”, a mai spus expertul.

Alexander Picker din 2019 a consiliat bursa austriacă de criptomonede Bitpanda. De asemenea, a condus start-up-ul austriac BCB4U AG din domeniul blockchain banking.

Blockchain este un registru al datelor descentralizate, partajate în mod securizat. Această tehnologie oferă integritatea datelor printr-o singură sursă de informații, eliminând dublarea datelor și sporind securitatea. Într-un sistem blockchain, frauda și datele falsificate sunt împiedicate deoarece datele nu pot fi modificate fără permisiunea unui cvorum al părților.

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală