Roubini, avertisment major. ”Pregătiți-vă pentru o criză fatală: Băncile sunt aproape de colaps”

04 Apr. 2023, 07:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Apr. 2023, 07:44 // Actual //  bani.md

Profesorul Nouriel Roubini, de la Universitatea New York, celebrul economist care a prevăzut crahul major din 2008, avertizează acum asupra faptului că piețele internaționale ar trebui să se pregătească pentru criză, deoarece factorii de stres conduc spre o ”buclă fatală” în economia mondială.

Acest lucru are drept cauză trei factori de stres din economie, care vor lăsa Fed (Banca Centrală a SUA) în imposibilitatea de a lupta împotriva recesiunii, potrivit Business Insider.

Roubini, în vârstă de 65 de ani, care a prevăzut recesiunea din 2008, a avertizat de mult timp asupra unui haos financiar iminent. Nouriel Roubini are cuvinte de avertizare mai îngrozitoare pentru economie.

„Dr. Doom” a avertizat într-o analiză săptămâna aceasta că SUA se confruntă cu o criză financiară majoră, iar economia intră în ceea ce el numește „o buclă fatală”.

Într-un articol de opinie pentru Project Syndicate, Roubini a prognozat un viitor ciclu de criză economică, în timp ce SUA se confruntă atât cu o inflație ridicată, cât și cu povara mare a datoriei. Aceste probleme se perpetuează reciproc, a spus el, avertizând despre o recesiune și o criză financiară iminentă care nu s-ar agrava decât cu cât va dura mai mult.

„O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă”, a susținut economistul american.

În analiza sa, Nouriel Roubini insistă că „majoritatea băncilor din SUA sunt din punct de vedere tehnic aproape de insolvență, iar sute sunt deja complet insolvente. Sprijinul pentru lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică de crash”, conform Bitcoin News.

Roubini subliniază modul în care băncile din America suportă pierderi nerealizate pe titluri de valoare în valoare de 620 de miliarde de dolari. Mai mult, Roubini a menționat creșterea ratelor de dobândă a Rezervei Federale din SUA și a spus: „Pentru a înrăutăți lucrurile, ratele mai mari ale dobânzilor au redus și valoarea de piață a celorlalte active ale băncilor”.

„O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă”, a spus el. „Din moment ce sprijinul de lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică, toată lumea ar trebui să se pregătească pentru viitoarea criză a datoriilor stagflaționiste”.

Renumitul economist, care este cunoscut pentru prognozele sale apocaliptice, a avertizat de luni de zile despre o criză stagflaționistă a datoriilor, care va implica o recesiune abruptă care combină cele mai grave aspecte ale stagflației anilor 1970 și criza financiară din 2008. El se așteaptă ca un astfel de scenariu să lovească economia cu o inflație ridicată, o creștere scăzută și o prăbușire de 30% a burselor.

Acest dezastru vine în mare parte ca urmare a trei factori de stres economic cu care se confruntă SUA: inflație ridicată, niveluri ridicate ale datoriei și instabilitate financiară. Rezultatul este o „trilemă” care lasă Fed într-un impas, a spus Roubini.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

El a prezis că oficialii Fed vor „scăpa” în cele din urmă de creșterea ratelor dobânzilor, iar acest lucru va provoca o inflație fulgerătoare, probleme de datorie și instabilitate financiară în întreaga economie. Dr. Doom spune că „Toată lumea ar trebui să se pregătească pentru viitoarea criză a datoriilor stagflaționiste”.

Roubini subliniază că băncile centrale ale lumii „se confruntă nu doar cu o dilemă, ci cu o trilemă”. În plus, băncile regionale, care sunt vitale pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a gospodăriilor, sunt afectate în mod deosebit.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală