Cât o costă pe Republica Moldova să-și țină gazul sub pământ! Ucraina are cel mai mic preț

06 Apr. 2023, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Apr. 2023, 14:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se numără printre țările care folosesc posibilitatea de a stoca o cantitate de gaze naturale achiziționate în străinătate. Stocarea este necesară pentru a asigura securitatea aprovizionării țării cu resurse energetice, potrivit Moldovatransgaz.

Așa cum Republica Moldova nu dispune de depozite subterane proprii de gaze naturale, care să permită acumularea rezervelor determinate de legislație, este necesar să fie contractate depozitele subterane din străinătate. Pe baza prețului de depozitare, a locației regionale a depozitelor și a capacității acestora, cele mai convenabile depozite subterane pentru țara noastră se află în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ucraina.

Pe lângă prețul de achiziție, costul final al gazelor pentru Moldova include stocarea acestuia, injectarea în depozit și retragerea din acesta, transportul până la granița cu Moldova. Suma finală este decisivă în determinarea comerciantului (vânzător/intermediar) și a locului de depozitare a gazelor.

Pentru Moldova cea mai profitabilă este stocarea și transportul gazelor naturale în Ucraina. Prețul final pe țări este următorul:

  1. Ucraina (503,62 – 531,9 lei lei/1000 m3/zi);
  2. Bulgaria (1268,89 – 1782,11 lei/1000 m3/zi);
  3. România (1472,25 – 1763,34 lei/1000 m3/zi);
  4. Slovacia (1647,37 lei/1000 m3/zi);
  5. Polonia (2458,64 lei lei/1000 m3/zi).

Prețurile sunt aproximative și pot varia ușor din cauza fluctuațiilor cursului de schimb valutar. Acestea includ taxa pe valoarea adăugată, coeficienții de depozitare, injectare și retragere a gazelor, servicii de transport depozit, încărcare în și din depozit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 13:12 // Actual //  Lupu Eduard

Romgaz a înregistrat, la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, o sucursală în Chișinău.

“Demersul înregistrării Sucursalei ROMGAZ la Chișinău se înscrie în sfera acțiunilor pe care compania le derulează în scopul extinderii activității de furnizare gaze la nivel regional, obiectiv prevăzut în strategia companiei pentru perioada 2021 – 2030. Romgaz dorește să contribuie la asigurarea securității în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova, iar pasul făcut azi asigură premisele atingerii acestui deziderat”, spune Răzvan Popescu, CEO-ul companiei.

„În perioada imediat următoare, Romgaz va realiza demersurile necesare obținerii licenței de furnizare gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Suntem convinși că prezența Romgaz în Republica Moldova și tranzacționarea gazelor naturale pe piața centralizată din Republica Moldova va contribui eficient la liberalizarea pieței gazelor naturale din această țară și la crearea premiselor necesare stabilirii unui preț real în beneficiul consumatorilor”, a adăugat. Aristotel Jude, Director General Adjunct.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%.

În 2013 Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

La data de 1 august 2022 Romgaz a devenit acționarul unic al Romgaz BLACK SEA LIMITED (înființată ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău