Altex, liderul retailului electro-IT aruncă un colac de salvare companiei de mobilă a unui milionar moldovean

28 Apr. 2023, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Apr. 2023, 08:02 // Actual //  bani.md

Altex, liderul retailului electro-IT din România, aruncă un colac de salvare companiei Vivre Deco, care a intrat în insolvenţă la propria cerere în luna martie, preluând o creanţă în valoare de 4,6 mil. euro de la Banca Transilvania.

Altex preia creanţa bancară de 4,6 mil. euro de la Banca Transilvania. Retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco a intrat în insolvenţă la propria cerere pe 6 martie 2023. La jumătatea anului trecut (cele mai recente date publice) compania avea datorii totale de 24 mil. euro.

Altex, liderul retailului electro-IT din România, aruncă un colac de salvare companiei Vivre Deco, care a intrat în insolvenţă la propria cerere în luna martie, preluând o creanţă în valoare de 4,6 mil. euro de la Banca Transilvania. Ţinta este restructu­rarea businessului şi repunerea lui pe un trend ascendent.

„Ce ne dorim este ca Vivre să continue să funcţioneze şi să se dezvolte ca un marketplace. Există potenţial pe acest format de marketplace unde există un singur jucător şi astfel, cu siguranţă, există loc şi de un al doilea. Viziunea noastră este ca Vivre să continue să activeze pe domeniul pe care l-a consacrat – mobilă şi decoraţiuni, dar cu posibilitatea de a extinde totodată sortimentul de articole şi în alte categorii. Ce putem noi să facem este să venim cu capital, cu produse noi care să fie listate şi cu know-how-ul câştigat în trei decenii de activitate în retailul românesc“, a spus Dan Ostahie, CEO şi fondator al Altex România pentru ZF.

Antreprenorul a declarat în mai multe rânduri că are în plan să dezvolte în grupul Altex un marketplace, motiv pentru care compania şi-a extins activitatea în ultimii ani către noi categorii de produse, inclusiv mobilier, bricolaj, produse auto, jucării, băuturi şi produse sanitare. Omul de afaceri crede în potenţialul acestui model de business.

În cazul Vivre Deco, Altex mizează pe restructurarea şi relansarea businessului care se confruntă de mai multă vreme cu probleme. Conform datelor actuale, managementul companiei creionează acum un plan de reorganizare a companiei.
Pentru companiile aflate în insolvenţă, există două posibilităţi: depunerea unui plan de restructurare şi relansare a afacerii şi, respectiv, intrarea în faliment, soluţia fiind votată de creditori.

„Putem ajuta la ieşirea din insolvenţă a companiei, având o abordare pro business, în măsura în care actualul management îşi doreşte acest lucru. Acest context în care ne aflăm ar putea însemna o relansare a brandului Vivre pe piaţă. Suntem deschişi şi flexibili dar mai ales suntem interesaţi să identificăm cele mai bune soluţii, coerente cu obiectivele strategice şi financiare ale companiei“, declară Dan Ostahie
La 30 iunie 2022, veniturile Vivre se prăbuşiseră de la 132 mil. lei (în S1 2021) la 73,8 mil. lei.

Retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco a intrat insolvenţă la propria cerere pe 6 martie 2023. La jumătatea anului trecut (cele mai recente date publice) compania avea datorii totale (pe termen scurt şi lung) de 117 mil. lei (24 mil. euro), conform calculelor ZF pe baza datelor publicate într-un raport la BVB. Dat fiind că în noiembrie obligaţiunile companiei la bursă au fost suspendate de la tranzacţionare – pentru a reveni apoi în primăvara acestui an – nu există publice datele financiare pe tot anul trecut.

Preluând o creanţă în valoare totală (cu garanţiile aferente) de 4,6 mil. euro, Altex ar putea să se numere printre principalii creditori ai Vivre şi să aibă un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte viitorul businessului. Potrivit lui Dan Ostahie, Altex este singurul creditor garantat. Antreprenorul nu a dezvăluit suma plătită pentru această creanţă.

Această mutare vine la câeva luni după ce compania Vivre Deco a încercat o procedură premergătoare insolvenţei – de concordat preventiv – şi un plan de reorganizare care nu a primit însă acordul creditorilor. A urmat astfel insolvenţa.

Retailerul Altex, ce are circa 125 de magazine sub brandurile Altex şi Media Galaxy, a raportat vânzări în valoare de 5,9 mld. lei (1,2 mld. euro) în 2021, valoare ce a poziţionat compania pe secunda treaptă a podiumului celor mai mari afaceri antreprenoriale româneşti, după Dedeman şi înainte de Fildas Trading, distribuitorul de medicamente al Ancăi Vlad. Într-un deceniu, businessul Altex a crescut de cinci ori.

La finele anului trecut, fondul Neogen, controlat în proporţie de 67% de Călin Fusu, avea o participaţie de 50% la Vivre Deco. În acţionariat mai erau Adisory Delta (45%), companie deţinută indirect de Oliver Cadogan – soţul Monicăi Cadogan, care şi-a anunţat demisia din funcţia de CEO al Vivre pe 26 august, respectiv Nagy Vajda Andras Peter, cu 5% din acţiuni.

Călin Fusu a investit în firme din diverse sectoare de activitate, precum CleverTaxi (care a fost achiziţionat de către Daimler AG), Vivre Deco, Casta Imobiliare sau Concept Apps SRL.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală