China ia „sub protecția sa” fostele republici sovietice din Asia Centrală. Mișcarea strategică ce pune în umbră Moscova

28 Apr. 2023, 07:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2023, 07:53 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul de externe al Republicii Populare Chineze a promis că va sprijini independența republicilor asiatice aflate sub influența Federației Ruse.

China, care își întărește influența în regiunea asiatică, și-a declarat „sprijinul hotărât” pentru Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan în protejarea suveranității și independenței lor, transmite Ukrinform.

„China va sprijini cu hotărâre țările din Asia Centrală în a-și proteja suveranitatea națională, independența, securitatea și integritatea teritorială, va sprijini țările în alegerea lor independentă a căilor de dezvoltare în lumina condițiilor lor naționale și se va opune cu hotărâre oricărei interferențe externe în afacerile interne ale statelor din Asia Centrală”, a spus ministrul de externe chinez Qin Gang înainte de întâlnirea cu omologii din din Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Ca răspuns, aceștia și-au exprimat sprijinul pentru „inițiativele globale” ale Chinei și au fost de acord cu legitimitatea poziției sale cu privire la problemele legate de Taiwan, Xinjiang și Tibet.

După începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a început să-și piardă influența în țările din Asia Centrală. În prezent, China își sporește influența în această regiune prin investiții, dezvoltare economică și inovatoare.

Pe măsură ce amprenta Rusiei în Asia Centrală se restrânge, China și Turcia încearcă să umple vidul lăsat în urmă. Acestea abordează regiunea din direcții diferite, utilizând instrumente diferite, cu diferite grade de capacități, și ambele au propriile lor avantaje și constrângeri.

Atuul Beijingului

Pentru Beijing, cu cât rușii rămân implicați într-un conflict cu Vestul, cu atât mai mult apare mai mult spațiu pentru ei de a se extinde în sfera tradițională de influență a Rusiei. De aceea, președintele chinez, Xi Jinping, se prezintă ca mediator în conflictul din Ucraina, chiar în timp ce, în următoarea lună, are programată găzduirea liderilor celor cinci națiuni din Asia Centrală, în ceea ce Beijingul a descris drept „primul summit China-Asia Centrală”.

China, fiind a doua cea mai mare economie a lumii, are o poziție mult mai bună pentru a profita de pierderile Rusiei și intenționează să își valorifice poziția în consecință. Conștient că nu poate concura cu Statele Unite pe mare, Beijingul s-a concentrat în schimb asupra eforturilor în zone precum Asia Centrală, unde SUA este mai puțin competitivă. Regiunea are avantajul suplimentar de a conecta Europa, Orientul Mijlociu și fosta Uniune Sovietică.

De fapt, Beijingul are un avantaj major prin Inițiativa „Belt and Road”, pe care a lansat-o în 2013 (în Kazahstan, dintre toate locurile). China importă deja volume mari de gaze naturale din Turkmenistan printr-un gazoduct care trece prin Uzbekistan și Kazahstan. De asemenea, are o legătură feroviară cu Europa, care trece prin Kazahstan și Rusia, deși una care a fost întreruptă de războiul din Ucraina. La fel cum este în interesul europenilor să nu fie atât de dependenți de Rusia pentru energie, China este precaută să nu se bazeze prea mult pe teritoriul rus, pentru accesul la piețele europene.

Acest lucru înseamnă că China va trebui să dezvolte rute prin Asia Centrală, Marea Caspică, Caucazul de Sud, Turcia și apoi către Europa. Este o inițiativă majoră plină de numeroase provocări politice, economice și tehnice. Beijingul are abilitatea de a construi infrastructură, dar numai în condiții geopolitice favorabile. Inițiativa „Belt and Road” a fost posibilă în mare parte datorită faptului că Washingtonul era preocupat să prevină ca violența din Afganistan să se răspândească în regiunile înconjurătoare.Astfel, Beijingul a putut construi proiecte BRI în Pakistan și Kazahstan, dar acum, odată ce forțele militare ale SUA au părăsit zona, talibanii s-au întors la putere în Kabul, iar instabilitatea se răspândește în aceste regiuni, planurile chineze sunt învăluite în incertitudine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău