Bill Gates devine cu 2 miliarde de dolari mai bogat după ce acţiunile Microsoft au crescut

28 Apr. 2023, 08:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Apr. 2023, 08:07 // Actual //  Lupu Eduard

Un prim trimestru cu rezultate solide a dus la o creştere considerabilă a averii fondatorului gigantului tech Microsoft (simbol bursier MSFT), pe măsură ce investitorii continuă să susţină demersurile companiei în ceea ce priveşte inteligenţa artificială (AI).

Acţiunile MSFT au urcat cu 20 de dolari la 295,4 dolari pe unitate la scurt timp după raportare. Deţinerile lui Bill Gates, cofondator şi fost CEO, care rămâne şi acum acţionar semnificativ, s-au majorat astfel cu 2 mld. dolari.

Antreprenorul are o avere de 122 mld. dolari, a patra la nivel mondial, potrivit Bloomberg Billionaires Index. În timpul conferinţei de prezentare a rezultatelor din primele trei luni ale anului, Microsoft a dezvăluit venituri de 52,9 mld. dolari, plus 7% faţă de T1/2022, şi un profit operaţional de 22,4 mld. dolari, în urcare cu 10%, peste aşteptările analiştilor.
Dinamica a fost marcată de evoluţia unor divizii precum LinkedIn (unde veniturile au crescut cu 8%, Microsoft 365 Consumer (unde numărul de abonaţi a urcat la 65,4 milioane) şi servicii cloud, precum Azure (avans de 17% pe venituri). Pe lângă cifre, compania cu 2.200 de miliarde de dolari capitalizare a abordat inclusiv domeniul AI, termen folosit de aproape 50 de ori în timpul conferinţei, creionând astfel o parte din viitoarea strategie a Microsoft. Grupul a investit până acum 12 miliarde de dolari în OpenAI, dezvoltatorul celebrului ChatGPT, robot AI care  generează texte cu limbaj acum. Cu 100 de milioane de utilizatori la început de an, ChatGPT a devenit aplicaţia de larg consum cu cea mai mare creştere din istorie. Anul acesta, acţiunile MSFT s-au apreciat cu 23%, faţă de plus 6% pe indicele S&P 500 şi 14% în cazul Nasdaq Composite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău