Cele mai mari bănci ale Europei afişează rezultate solide pe primul trimestru al acestui an după ce luna trecută perspectivele sectorului bancar păreau întunecate în urma săptămânilor de turbulenţe şi preluării de urgenţă a Credit Suisse de către UBS. Short-sellerii, cei care au pariat împotriva băncilor europene, se îndreaptă astfel către pierderi usturătoare.
Cele mai mari bănci ale Europei sunt într-o formă bună. Rezultatele pe primul trimestru al acestui an raportate de Barclays şi Deutsche Bank s-au situat peste aşteptările analiştilor. Deocamdată, problemele din SUA asociate cu majorările rapide de dobânzi dau puţine semne că ar traversa Atlanticul, notează The Wall Street Journal.
Europa nu are atât de multe fonduri de piaţă monetară care să concureze cu depozitele bancare, iar giganţii săi bancari strict reglementaţi nu au pierderi nerealizate însemnate în portofoliile de titluri. Barclays şi Deutsche Bank au sfidat un prim trimestru turbulent înregistrând o creştere solidă a profiturilor, potrivit CNN. Setul de rezultate robuste a venit şi pe fondul veniturilor câştigate de pe urma dobânzilor mai mari, au declarat cele două bănci.
Profitul Deutsche Bank a atins cel mai ridicat nivel dintr-un deceniu. Profitul net a urcat cu 8% până la 1,3 miliarde de euro. Profitul brut a crescut cu 12% la 1,9 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din 2013.
Grupul austriac Erste a încheiat la rândul său T1 cu rezultate solide. Profitul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă a atins 593,6 milioane de euro, în creştere cu 32% faţă de rezultatul de 448,8 milioane de euro din T1/2022, în timp ce veniturile operaţionale s-au majorat cu 22,7% la 2,49 miliarde de euro.
Grupul bancar spaniol BBVA a raportat o creştere de 39% a profitului net pe primul trimestru, peste aşteptări, potrivit Reuters.
Şi marile bănci din Polonia au raportat rezultate ce au depăşit aşteptările.
Profitul net pe T1 al Bank Pekao a avansat cu 60% până la 1,45 miliarde de zloţi (320 milioane de euro) pe fondul unor venituri în creştere din dobânzi.
Tot din Polonia, Bank Millennium a revenit pe profit, depăşind aşteptările analiştilor.
În Ungaria, Sandor Csanyi, CEO-ul celei mai mari bănci a ţării, OTP, a declarat că banca va avea un an mai bun decât anul trecut.
Short-sellerii care au pariat împotriva băncilor europene sunt pe cale să piardă un miliard de dolari în aprilie după ce aşteptările privind câştiguri trimestriale solide au ajutat sectorul să se redreseze.