Băncile europene sfidează furtuna bancară din SUA şi Elveţia cu rezultate solide pe primul trimestru

01 Mai 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mai 2023, 05:15 // Actual //  bani.md

Cele mai mari bănci ale Europei afişează rezultate solide pe primul trimestru al acestui an după ce luna trecută perspectivele secto­rului bancar păreau întunecate în urma săptămânilor de turbulenţe şi preluării de urgenţă a Credit Suisse de către UBS. Short-sellerii, cei care au pariat împotriva băncilor euro­pene, se îndreaptă astfel către pier­deri usturătoare.

Cele mai mari bănci ale Europei sunt într-o formă bună. Rezultatele pe primul trimestru al acestui an raportate de Barclays şi Deutsche Bank s-au situat peste aşteptările analiştilor. Deocamdată, problemele din SUA asociate cu majorările rapide de dobânzi dau puţine semne că ar traversa Atlanticul, notează The Wall Street Journal.

Europa nu are atât de multe fonduri de piaţă monetară care să concureze cu depozitele bancare, iar giganţii săi bancari strict reglementaţi nu au pierderi nerealizate însemnate în portofoliile de titluri. Barclays şi Deutsche Bank au sfi­dat un prim trimestru turbulent înre­gis­trând o creştere solidă a profiturilor, potrivit CNN. Setul de rezultate ro­buste a venit şi pe fondul veniturilor câştigate de pe urma dobânzilor mai mari, au declarat cele două bănci.

Profitul Deutsche Bank a atins cel mai ridicat nivel dintr-un deceniu. Profitul net a urcat cu 8% până la 1,3 miliarde de euro. Profitul brut a cres­cut cu 12% la 1,9 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din 2013.

Grupul austriac Erste a încheiat la rândul său T1 cu rezultate solide. Profitul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă a atins 593,6 milioa­ne de euro, în creştere cu 32% faţă de rezultatul de 448,8 milioane de euro din T1/2022, în timp ce veniturile ope­raţionale s-au majorat cu 22,7% la 2,49 miliarde de euro.
Grupul bancar spaniol BBVA a raportat o creştere de 39% a profi­tului net pe primul trimestru, peste aşteptări, potrivit Reuters.
Şi marile bănci din Polonia au raportat rezultate ce au depăşit aşteptările.

Profitul net pe T1 al Bank Pekao a avansat cu 60% până la 1,45 miliarde de zloţi (320 milioane de euro) pe fondul unor venituri în creştere din dobânzi.

Tot din Polonia, Bank Millennium a revenit pe profit, depăşind aşteptările analiştilor.
În Ungaria, Sandor Csanyi, CEO-ul celei mai mari bănci a ţării, OTP, a declarat că banca va avea un an mai bun decât anul trecut.

Short-sellerii care au pariat împotriva băncilor europene sunt pe cale să piardă un miliard de dolari în aprilie după ce aşteptările privind câştiguri trimestriale solide au ajutat sectorul să se redreseze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală