Lux și opulență pentru deputații Mihai Popșoi și Adrian Albu! Pensiune pe malul Nistrului și apartament „premium”

01 Mai 2023, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mai 2023, 12:38 // Actual //  bani.md

Fiecare al patrulea deputat din Parlamentul R. Moldova și-a cumpărat o mașină sau a investit bani într-un imobil pe parcursul anului trecut. Am analizat declarațiile de avere depuse de parlamentari și vă spunem cine a făcut cele mai scumpe achiziții, potrivit unei investigații publicată de tv8.md

Zona de odihnă Vadul lui Vodă, cunoscută drept cea mai mare stațiune de agrement din Republica Moldova. De la înălțime surprindem un frumos peisaj de primăvară cu pădurea de pe malul Nistrului. O străduță proaspăt betonată se face remarcată printre copacii aflați în floare. Pornim la pas pe acest drum și în 5 minute ajungem la capătul străzii, direct la poarta bazei de odihnă „Cristina”.

Clădirea cu trei etaje, în spatele căreia mai stau câteva căsuțe frumos aliniate la o margine de trotuar, au ajuns în proprietatea vicepreședintelui Parlamentului Mihai Popșoi. Deputatul a indicat noua achiziție în declarația de avere drept „spațiu comercial” pentru care a plătit 60 de mii de euro.

Întrebat de reporterul Cutiei Negre ce fel de imobil a cumpărat, Mihai Popșoi  a evitat să spună, motivând că se află la etapa de construcție și nu știe deocamdată ce va fi acolo.

Mihai Popșoi: „Este un imobil în construcție. Imediat ce va fi finalizat o să vă anunț și o să vă invit cu drag. Încă nu știu ce o să fie”.

După ce l-am anunțat că am localizat construcția aflată pe malul Nistrului, vicepreședintele Parlamentului a recunoscut că a investit într-un imobil din domeniul turismului.

Mihai Popșoi: – Este un obiectiv nefinalizat și în măsura în care voi avea posibilități să-l finalizez, va fi o bază de odihnă.

Reporter: – De ce ați decis să investiți într-un asemenea domeniu?

Mihai Popșoi: – E greu să spun. Este un domeniu care este foarte aproape părinților mei care au lucrat toată viața în zona de odihnă de la Vadul lui Vodă. Alte oportunități de investiții în R. Moldova sunt cam greu de găsit. Ori cumperi apartament în Chișinău, ori cumperi apartament în România. Cam acestea sunt opțiunile de investiții. Avem economia pe care cu regret o avem și oportunități investiționale sunt puține. Asta e realitatea.

Imobilul în care a investit familia Popșoi este de fapt o veche bază de odihnă. Clădirea de 236 de metri pătrați, indicată în declarația de avere a deputatului, a fost construită în anul 2009. Este situată chiar la poarta complexului care ocupă 18 ari de teren. Căsuțele aflate pe teritoriu nu figurează în actele cadastrale, pentru că nu ar fi construcții capitale.

Înainte să ajungă în proprietatea vicepreședintelui Parlamentului, baza de odihnă „Cristina” i-a aparținut unui agent economic care a scos-o la vânzare încă în anul 2018.  Într-un anunț pe care l-am identificat în mediul online, vânzătorul își descria proprietatea ca fiind situată „într-o zonă ecologică, la 650 de metri de plajă, cu teritoriu îngrijit și căsuțe confortabile, cu toate cele necesare pentru odihnă”. Prețul nu era indicat în anunț, find unul negociabil.  În iulie 2022, Mihai Popșoi a cumpărat baza de odihnă cu 60 de mii de euro.

La fața locului l-am întâlnit chiar pe tatăl deputatului care s-a declarat proprietar și a ieșit din curte revoltat că filmăm imobilul. Ulterior, a acceptat să ne spună câteva detalii despre achiziție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală