Statul american New York interzice folosirea gazelor naturale pentru încălzire și gătit în unele clădiri noi

04 Mai 2023, 06:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Mai 2023, 06:32 // Actual //  bani.md

New York a devenit primul stat american care a adoptat o lege potrivit cărei este interzisă  utilizarea gazelor naturale pentru încălzire și gătit în unele clădiri noi, scrie Reuters.

Planul este pentru a reduce emisiile de carbon, dar grupurile din industrie spun că este excesiv și costisitor.

Atât Adunarea, condusă de democrați, cât și Senatul au aprobat marți târziu prevederile, care sunt incluse în bugetul de 229 de miliarde de dolari al statului. Guvernatorul Kathy Hochul și legislatorii au convenit asupra schițelor pachetului de cheltuieli săptămâna trecută.

„Schimbarea modului în care producem și folosim energia pentru a reduce dependența noastră de combustibilii fosili va contribui la asigurarea unui mediu mai sănătos pentru noi și pentru copiii noștri”, a declarat Carl Heastie, președintele Adunării Deputaților din New York.

Măsura luată în New York vine pe fondul unei dezbateri publice aprinse în Statele Unite cu privire la impactul asupra sănătății și mediului al aparatelor de gătit care ard combustibili fosili și cu privire la rolul mai larg al gazelor naturale în schimbările climatice.

Zeci de orașe din Statele Unite au adoptat sau au în vedere politici care interzic sau descurajează utilizarea gazelor naturale în clădirile noi pentru a răspunde preocupărilor legate de sănătatea publică și de climă. Aceste politici au întâmpinat o rezistență puternică din partea grupurilor din industria gazelor naturale și a grupurilor de lobby din domeniul restaurantelor și al aparatelor electrocasnice, care susțin că aceste preocupări sunt exagerate.

„O interdicție neconstituțională, prima din țară, privind racordarea la gazele naturale în construcțiile noi va crește facturile la utilități și costurile locuințelor”, a declarat senatorul republican al statului New York, Robert Ortt.
Prevederile vor impune ca noile clădiri să fie construite doar cu racorduri electrice pentru aparate și utilități începând din 2025. Legea va intra în vigoare pentru clădirile cu mai puțin de șapte etaje începând cu 2026. Cerințele vor intra în vigoare pentru clădirile mai înalte până în 2029, potrivit New York Times.

Spitalele, infrastructura critică și unitățile comerciale de alimentație publică vor fi scutite de cerințe.

Clădirile în care rețeaua locală nu este capabilă să gestioneze sarcina vor fi, de asemenea, exceptate de la noua lege. Clădirile și aparatele existente nu vor fi afectate de legislație.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală