Noua dezordine mondială ce poate domina lumea: Aliați ai SUA ademeniți de Rusia și China

04 Mai 2023, 06:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Mai 2023, 06:38 // Actual //  bani.md

Un grup de țări, compus inițial din Brazilia, Rusia, India și China, a fost denumit BRIC de către puternica bancă americană Goldman Sachs în 2001, înainte de venirea Africii de Sud din 2010. Acum, în 2023, BRICS ademenește aliați ai Statelor Unite să se alăture organizației, precum Egipt, Indonezia și Argentina.

Această nouă ”dezordine” mondială, grupul autocrat BRICS, a primit cereri de aderare din 19 țări. Economistul Jim O’Neill de la Goldman Sachs susținea în urmă cu peste 20 de ani că țările BRICS vor domina lumea economică în 2050, potrivit Fox News.

„Ceea ce se va discuta la summit este extinderea BRICS și modalitățile în care se va întâmpla acest lucru”, a declarat ambasadorul BRICS al Africii de Sud, Anil Sooklal. „Treisprezece țări au cerut oficial să se alăture și alte șase au cerut în mod informal. Primim cereri de aderare în fiecare zi”.

China a prezentat pentru prima dată ideea extinderii anul trecut, în timpul mandatului său ca președinte al blocului, sugerând că aceasta ar putea ajuta la contracararea „dominanței” a Națiunilor Unite asupra țărilor dezvoltate în organismul mondial.
Gaseste cat mai repede solutia pentru backlink-uri: Moz, ahrefs sau SEOScore
Alți membri ai blocului s-au opus inițial ideii, ridicând îngrijorarea că China își propune să-și admită aliații apropiați. În cele din urmă, blocul a fost de acord să analizeze candidații, determinând cereri din Orientul Mijlociu și Africa. Influența în Africa a devenit un obiectiv major pentru Rusia și China datorită disponibilității resurselor sale bogate.

Printre membrii aspiranți la aderarea în grupul BRICS se numără chiar și aliați ai SUA, precum Egipt, Indonezia, Argentina, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. În plus, mai sunt cereri din partea Iranului, Bahrainului, Algeriei, Uruguayului și Bangladeshului.
Grupul a explorat, de asemenea, potențialul pentru o monedă comună între membrii săi, într-o mișcare care ar provoca în mod direct și ar slăbi puterea dolarului la nivel internațional.

Miniștrii de Externe ai celor cinci membri actuali vor analiza solicitanții și vor discuta despre „punctele fierbinți”, inclusiv Sudanul, la summitul BRICS din iunie 2023, care se va desfășura în Africa de Sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău