Noua dezordine mondială ce poate domina lumea: Aliați ai SUA ademeniți de Rusia și China

04 Mai 2023, 06:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Mai 2023, 06:38 // Actual //  bani.md

Un grup de țări, compus inițial din Brazilia, Rusia, India și China, a fost denumit BRIC de către puternica bancă americană Goldman Sachs în 2001, înainte de venirea Africii de Sud din 2010. Acum, în 2023, BRICS ademenește aliați ai Statelor Unite să se alăture organizației, precum Egipt, Indonezia și Argentina.

Această nouă ”dezordine” mondială, grupul autocrat BRICS, a primit cereri de aderare din 19 țări. Economistul Jim O’Neill de la Goldman Sachs susținea în urmă cu peste 20 de ani că țările BRICS vor domina lumea economică în 2050, potrivit Fox News.

„Ceea ce se va discuta la summit este extinderea BRICS și modalitățile în care se va întâmpla acest lucru”, a declarat ambasadorul BRICS al Africii de Sud, Anil Sooklal. „Treisprezece țări au cerut oficial să se alăture și alte șase au cerut în mod informal. Primim cereri de aderare în fiecare zi”.

China a prezentat pentru prima dată ideea extinderii anul trecut, în timpul mandatului său ca președinte al blocului, sugerând că aceasta ar putea ajuta la contracararea „dominanței” a Națiunilor Unite asupra țărilor dezvoltate în organismul mondial.
Gaseste cat mai repede solutia pentru backlink-uri: Moz, ahrefs sau SEOScore
Alți membri ai blocului s-au opus inițial ideii, ridicând îngrijorarea că China își propune să-și admită aliații apropiați. În cele din urmă, blocul a fost de acord să analizeze candidații, determinând cereri din Orientul Mijlociu și Africa. Influența în Africa a devenit un obiectiv major pentru Rusia și China datorită disponibilității resurselor sale bogate.

Printre membrii aspiranți la aderarea în grupul BRICS se numără chiar și aliați ai SUA, precum Egipt, Indonezia, Argentina, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. În plus, mai sunt cereri din partea Iranului, Bahrainului, Algeriei, Uruguayului și Bangladeshului.
Grupul a explorat, de asemenea, potențialul pentru o monedă comună între membrii săi, într-o mișcare care ar provoca în mod direct și ar slăbi puterea dolarului la nivel internațional.

Miniștrii de Externe ai celor cinci membri actuali vor analiza solicitanții și vor discuta despre „punctele fierbinți”, inclusiv Sudanul, la summitul BRICS din iunie 2023, care se va desfășura în Africa de Sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ