Noua dezordine mondială ce poate domina lumea: Aliați ai SUA ademeniți de Rusia și China

04 Mai 2023, 06:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mai 2023, 06:38 // Actual //  Lupu Eduard

Un grup de țări, compus inițial din Brazilia, Rusia, India și China, a fost denumit BRIC de către puternica bancă americană Goldman Sachs în 2001, înainte de venirea Africii de Sud din 2010. Acum, în 2023, BRICS ademenește aliați ai Statelor Unite să se alăture organizației, precum Egipt, Indonezia și Argentina.

Această nouă ”dezordine” mondială, grupul autocrat BRICS, a primit cereri de aderare din 19 țări. Economistul Jim O’Neill de la Goldman Sachs susținea în urmă cu peste 20 de ani că țările BRICS vor domina lumea economică în 2050, potrivit Fox News.

„Ceea ce se va discuta la summit este extinderea BRICS și modalitățile în care se va întâmpla acest lucru”, a declarat ambasadorul BRICS al Africii de Sud, Anil Sooklal. „Treisprezece țări au cerut oficial să se alăture și alte șase au cerut în mod informal. Primim cereri de aderare în fiecare zi”.

China a prezentat pentru prima dată ideea extinderii anul trecut, în timpul mandatului său ca președinte al blocului, sugerând că aceasta ar putea ajuta la contracararea „dominanței” a Națiunilor Unite asupra țărilor dezvoltate în organismul mondial.
Gaseste cat mai repede solutia pentru backlink-uri: Moz, ahrefs sau SEOScore
Alți membri ai blocului s-au opus inițial ideii, ridicând îngrijorarea că China își propune să-și admită aliații apropiați. În cele din urmă, blocul a fost de acord să analizeze candidații, determinând cereri din Orientul Mijlociu și Africa. Influența în Africa a devenit un obiectiv major pentru Rusia și China datorită disponibilității resurselor sale bogate.

Printre membrii aspiranți la aderarea în grupul BRICS se numără chiar și aliați ai SUA, precum Egipt, Indonezia, Argentina, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. În plus, mai sunt cereri din partea Iranului, Bahrainului, Algeriei, Uruguayului și Bangladeshului.
Grupul a explorat, de asemenea, potențialul pentru o monedă comună între membrii săi, într-o mișcare care ar provoca în mod direct și ar slăbi puterea dolarului la nivel internațional.

Miniștrii de Externe ai celor cinci membri actuali vor analiza solicitanții și vor discuta despre „punctele fierbinți”, inclusiv Sudanul, la summitul BRICS din iunie 2023, care se va desfășura în Africa de Sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

02 Mai 2024, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 14:46 // Actual //  Lupu Eduard

Producția de ouă în Moldova a înregistrat o scădere în primul trimestru al anului 2024. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, producția totală de ouă a înregistrat o diminuare cu 1,1%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Principalul motiv al acestei scăderi a fost reducerea producției de ouă în gospodăriile populației, care a înregistrat o scădere de 4,5%. În schimb, în întreprinderile agricole, producția de ouă a înregistrat o ușoară creștere de 0,4%.

Cu toate acestea, în ciuda scăderii producției, oferta de ouă pe piață rămâne suficientă. La Piața Centrală din capitală, prețurile ouălor de găină variază între 18 și 28 de lei pentru zece ouă, iar în lanțurile de retail mari din țară, prețul mediu ajunge până la 40 de lei pentru o duzină de ouă.

În ceea ce privește obiceiurile de Paște, cercetările IData arată că moldovenii plănuiesc să vopsească aproximativ 18 ouă pe familie în acest an, o cifră similară cu cea din 2023. Acest lucru arată că tradițiile legate de Paște rămân puternice în Moldova, indiferent de schimbările din producția de ouă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău