Bătălia miliardarilor. După ce George Soros a vândut toate acțiunile Tesla, Elon Musk lovește sub centură

17 Mai 2023, 06:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Mai 2023, 06:57 // Actual //  bani.md

George Soros este un investitor, filantrop și om de afaceri american. Evaluarea exactă a averii sale poate varia în funcție de fluctuațiile pieței financiare și a activelor sale, dar în 2021, Forbes estima averea lui George Soros la aproximativ 8,6 miliarde de dolari americani.

Elon Musk este un om de afaceri american cunoscut pentru fondarea și conducerea mai multor companii de succes. În septembrie 2021, averea lui Elon Musk era estimată la aproximativ 179 miliarde de dolari americani. Cei doi au intrat într-un conflict generat de o decizie de business care l-a enervat pe Elon Musk.

Săptămâna trecută, Soros Fund Management și-a vândut întreaga participație în acțiunile Tesla. Ieri, Elon Musk a lansat un tweet în care spunea: „Soros îmi amintește de Magneto”, referindu-se la antieroul Marvel care a supraviețuit Holocaustului. Răspunsul autorului de la Atlantic, Yair Rosenberg, arată că acesta știe mai multe despre Magneto și George Soros decât Elon Musk:

“George Soros este un universalist declarat care a crescut vorbind esperanto, o limbă universală care a fost menită să unească toți oamenii sub o singură limbă. Magneto este un particularist declarat care își dedică toată energia propriului popor: mutanții.

(n.n. Cu alte cuvinte) Total opuși ideologici! Ați putea spune că Soros și Magneto reprezintă răspunsurile diametral opuse pe care le-ar da evreii la (n.n. un nou) Holocaust: Ce îi va salva pe evrei de un alt genocid – o ordine universală liberală sau o încredere nemărginită în particularism? Dar atunci ar trebui să știi ceva despre oricare dintre ele…

Particularismul moral este o teorie în metaetică care vine în contradicție cu ideea că acțiunile morale pot fi determinate prin aplicarea principiilor morale universale. Acesta afirmă că nu există un set de principii morale care să poată fi aplicate fiecărei situații, ceea ce face din aceasta o idee atrăgătoare la natura cauzală a situațiilor provocatoare din punct de vedere moral. Se spune că judecățile morale sunt determinate de factori relevanți cu luarea în considerare a unui anumit context. Un particularist moral, de exemplu, ar argumenta că omuciderea nu poate fi considerată ca fiind greșită din punct de vedere moral până când nu sunt cunoscute toate faptele relevante din punct de vedere moral.

Cine este Magneto, cu care a fost comparat George Soros

Magneto este un personaj fictiv din benzile desenate Marvel. El a apărut pentru prima dată în 1963 în numărul 1 al revistei „X-Men”. Magneto este un mutant cu abilități magnetice puternice, ceea ce îl face capabil să manipuleze metalele și să genereze câmpuri magnetice. El este adesea prezentat ca fiind unul dintre cei mai puternici și periculoși adversari ai echipei X-Men.

Numele real al lui Magneto este Erik Lehnsherr, iar povestea lui de origine dezvăluie că a supraviețuit Holocaustului și a trăit o viață dificilă ca supraviețuitor al războiului. Experiențele sale și convingerile lui că mutanții sunt superiori oamenilor obișnuiți l-au determinat să devină un luptător pentru drepturile mutanților.

Magneto este adesea prezentat ca un personaj cu nuanțe morale complexe. El a fost atât un aliat, cât și un inamic al echipei X-Men de-a lungul anilor. În unele versiuni ale poveștii, Magneto dorește să domine lumea și să înlocuiască oamenii obișnuiți cu mutanți, în timp ce în altele luptă pentru drepturile și supraviețuirea comunității mutante. El a devenit unul dintre cei mai recunoscuți și iconici antagoniști din universul Marvel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău