Israelul îşi propune să-şi valorifice expertiza tehnologică pentru a deveni ”o superputere” a inteligenţei artificiale

23 Mai 2023, 07:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2023, 07:20 // Actual //  Lupu Eduard

Israelul îşi propune să-şi valorifice expertiza tehnologică pentru a deveni ”o superputere” a inteligenţei artificiale în domeniul militar, a declarat luni un director general din Ministerului Apărării, prezicând progrese în tehnologia autonomă şi simplificarea procesului decizional de luptă, transmit Reuters și news.ro

Paşii pentru a valorifica evoluţiile rapide ale inteligenţei artificiale includ formarea unei organizaţii dedicate roboticii militare în cadrul ministerului şi un buget record pentru cercetare şi dezvoltare conexe în acest an, a declarat generalul de armată în retragere Eyal Zamir.

”Există cei care văd AI ca următoarea revoluţie în schimbarea feţei războiului pe câmpul de luptă”, a spus Zamir la Conferinţa Herzliya, un forum anual de securitate internaţional.

El a numit GPT (Generative Pre-Trained Transformer) şi AGI (Artificial General Intelligence) drept tărâmuri de învăţare profundă abordate de industriile AI civile, care ar putea avea în cele din urmă aplicaţii militare.

Acestea, a spus Zamir, ar putea include ”capacitatea platformelor de a lovi în roiuri sau a sistemelor de luptă de a funcţiona independent, fuziunea datelor şi asistenţa în luarea rapidă a deciziilor, la o scară mai mare decât am văzut-o vreodată”.
Ministerul a refuzat să ofere cifre privind finanţarea AI.

Armata israeliană a ridicat vălul asupra unora dintre sistemele autonome deja implementate. În 2021, a spus că jeepurile robot de supraveghere vor ajuta la patrularea graniţei Fâşiei Gaza.

Luna aceasta, compania Israel Aerospace Industries, deţinută de stat, a dezvăluit un submarin autonom de colectare a informaţiilor care, a spus acesta, a finalizat deja ”mii de ore” de operaţiuni.

Eyal a atribuit realizările Israelului în războiul cibernetic, despre care se crede că au fost folosite împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, discernerii corecte şi în timp util a dimensiunilor de apărare, economice, naţionale şi internaţionale”.
În mod similar, a spus el, ”misiunea noastră este să transformăm statul Israel într-o superputere AI şi să fim în fruntea unui număr foarte limitat de puteri mondiale care se află în acest club”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău