Gazul miroase. Ca să poată fi detectată o scurgere, în el se adaugă un ingredient cu miros stringent. Și mai urât miroase gazul când în el este adăugat un „component” politic, susține fostul premieri i actualul om de afaceri Ion Sturza într-o postare pe Facebook.
Spre regretul consumatorilor, gazul a fost mereu tratat de politicieni ca un instrument politic. În cazul lui Putin, ca metodă de șantaj. Operațiunea „ventili”. În cazul altora, instrument populist – să avem gaz la iarnă. Mult și… pe gratis!
Este Moldova o excepție? Evident că nu, afirmă fostul premir.
„Nu vreau să mă lamentez, repet, la acest subiect. Am făcut-o înainte de „sezonul rece”. Poate un pic prea rațional, întrebând retoric unde este acel Zug (oraș elvețian unde sunt cele mai profesioniste echipe în domeniul energiei, pentru cine nu știe) la moldoveni. Atunci părea (foarte) evident că piața joacă împotriva noastră. Că trebuie făcută o „pauză muzicală”. Singurul fapt că cei care acum câteva săptămâni nu ne răspundeau la telefon (furnizori și finanțatori, consultanți și lăturașii lor) au devenit brusc foarte „prietenoși” și cu mare grijă ca moldovenii să nu înghețe la iarnă trebuia să ne pună pe gânduri”, a punctat omul de afaceri.
Sturza se întreabă ce ar fi fost dacă iarna ar fost severă. „Frica de narativul putinist – țară înghețată în plină iarnă – a fost definitorie”.
Omul de afaceri susține că decizia de achiziție a volumelor foarte mari de gaz a fost o decizie politică executată foarte prost. Recunoaștem și mergem mai departe. Important e că nu am înghețat astă-iarnă.
„Astăzi, la cald, mulți au devenit brusc „experți”. „Marele businessman” de la Bălți, în trecut producător de șuruburi pentru trenurile lui Ilici, ne „aduce” gazul. Eu i-aș da drumul să zburde. Lui îi place la nebunie acest lucru – zburdatul. Să aducă! Pe banii lui, la preț competitiv și contract cu penalități. Slabo, Renato? În jocurile cu gazul câștigă cei mari. Cei mici plătesc. Axiomă.cLa o adica, activismul lui Renato este util”, a mai spus Sturza.