Din ce generație faci parte? Dacă te-ai născut între 1980 și 1985, ești un „milenar geriatric”

20 Mai 2021, 20:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
20 Mai 2021, 20:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Dacă ai aproape 40 de ani, nu mai ești un copil. Acum cuvântul cheie este „milenar geriatric”.

Această definiție, care a stârnit controverse pe rețelele de socializare, definește milenarii care s-au născut în prima jumătate a anilor 1980 și care se simt confortabil atât cu comunicațiile analogice, cât și cu cele digitale.

Termenul a apărut într-un articol publicat în aprilie pe Medium de Erica Dhawan, unde a vorbit despre importanța valorificării vechilor millennial pentru a ușura revenirea la coexistența între generații în Noua Normalitate.

„Geriatric millennials sunt o microgenerare specială născută la începutul anilor 1980, care se simt confortabil cu formele de comunicare analogice și digitale”, spune articolul.

Geriatrie și gerontologie este specialitatea medicală care are drept obiective asistența medicală din îngrijirea acută, cronică, preventivă, de recuperare și terminală a vârstnicilor, precum și studiul procesului de îmbătrânire din punct de vedere somatic, mental, funcțional și social la nivel individual , și al problematicii legatului acestui proces la nivelul societății.

Din punct de vedere tehnic, milenarii sau generația Y sunt toți acei oameni care s-au născut între 1980 și 1996. Adică, este o generație care astăzi include oameni între 24 și 41 de ani. Cu toate acestea, textul lui Dhawan preciza că microgenerarea celor născuți între 1980 și 1985 cuprindea un subgrup pe care ea îl numea „geriatric millennials”.

Desigur, o astfel de clasificare a zguduit rețelele sociale pentru că, ei bine, oamenii care s-au născut în acea perioadă de timp au abia 40 de ani.

Pentru mulți, diviziunea a fost inutilă, deoarece există un alt termen pentru a defini primul val de milenii care a venit în lume: Xennial, adică acei oameni care sunt tehnic millennial, dar împărtășesc multe caracteristici cu generația X.

Definiția nu este oficială și nu este altceva decât un comentariu frumos asupra viziunii societății asupra vârstei și tineretului. Utilizatorii Twitter au răspuns chiar cu umor și meme la noul nume.

Ce generație ești?

1925-1945: Generația tăcută
1946-1964: Baby Boomers
1965-1980: Generația X
1977-1983: Xennials
1981-1996: Millennials (cunoscută și sub numele de generația Y)
1993-1998: Zennials
1997-2012: Generația Z sau Centenarii
2013-prezent: Generation Alpha

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 12:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 12:04 // Actual //  Ursu Victor

Moldova intră în era rețelelor sociale proprii cu lansarea aplicației Naypp — un spațiu digital dedicat moldovenilor de pretutindeni. Noua platformă mobilă își propune să devină un instrument de conexiune reală între conaționali, oriunde s-ar afla, printr-un format geo-social complet nou.

Spre deosebire de rețelele clasice, Naypp nu doar conectează oamenii — ci „călătorește” împreună cu ei. Aplicația detectează automat țara în care se află utilizatorul și afișează conținut relevant postat de moldovenii din acea regiune. Ești în Italia? Vei vedea postările diasporei din apropiere. Te-ai întors acasă? Aplicația se transformă într-un spațiu digital local, cu informații, istorii și teme din Moldova.

„Naypp nu e un alt messenger și nici o copie de Instagram. Este o rețea socială moldovenească prin spirit și conținut”, afirmă dezvoltatorii. Prin înregistrare simplă cu numărul de telefon, utilizatorii intră într-un flux dinamic, adaptat automat locației, dar păstrându-și ancorarea identitară.

Caracteristici cheie ale aplicației: postări relevante din regiunea geografică în care te afli, feed local național când ești în Moldova, funcționalități de abonare, chat și notificări privind deplasările prietenilor și interfață simplă și intuitivă, fără artificii de popularitate.

Naypp se adresează în special celor din diasporă, celor care călătoresc frecvent, dar și celor rămași acasă care vor să rămână conectați cu comunitățile moldovenești din străinătate. „Este un nou format al identității noastre în era mobilității globale”, spun creatorii aplicației.

Aplicația este deja disponibilă pentru descărcare gratuită în App Store și Google Play. Deși la început de drum, Naypp ar putea deveni în curând rețeaua prin care moldovenii se regăsesc — indiferent cât de departe sunt unii de alții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO