Istoria unei imperiu creat dintr-o afacere începută în curtea părinţilor şi dezvoltată la 8 miliarde de dolari

10 Iun. 2023, 17:43
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
10 Iun. 2023, 17:43 // Oameni şi Idei //  bani.md

Cu începuturi modeste, de la un mic business pornit în curtea unui pub irlandez al părinţilor săi, Eugene Murtagh a dezvoltat un adevărat imperiu cu venituri anuale de peste 8 miliarde de dolari: Kingscourt. Care e povestea sa?

Egene Murtagh s-a născut în vara anului 1942 în Kingscourt, Irlanda, şi a crescut pe aceeaşi stradă cu viitoarea sa parteneră de viaţă şi de business, Andrea Carolan. La începutul anilor ’60, în timp ce el lucra ca instalator, iar ea era coafeză, s-au hotărât să îşi folosească economiile pentru a pune baza unei mici afaceri – un producător de remorci.

Neavând o fabrică proprie, iniţial şi-au desfăşurat activitatea în curtea pubului părinţilor lui Eugene, în oraşul natal. Pe fundaţia acestui prim business a luat naştere, în 1971, compania de materiale de construcţii Kingspan. La patru ani distanţă, în urma unei evoluţii surprinzătoare, producătorul şi-a mutat cartierul general, listându-se totodată la bursa de la Londra.

De-a lungul anilor, Kingspan şi-a extins portofoliul de produse şi şi-a diversificat operaţiunile. Astăzi, activează în peste 70 de ţări, având un număr de peste 22.000 de angajaţi. Compania oferă o gamă largă de produse pentru industria construcţiilor, fiind utilizate în proiecte precum clădiri industriale, birouri, şcoli, spitale şi dezvoltări rezidenţiale. În 2019 compania a deschis un centru de inovaţie, IKON, în Kingscourt. Businessul a avut constant performanţe financiare solide şi a înregistrat o creştere constantă a veniturilor. În cel mai recent raport financiar, Kingspan a anunţat venituri de 8,34 miliarde de euro.

Murtagh a rămas în rolul de CEO până în 2005, când i-a cedat frâiele businessului fiului său, Gene, păstrând însă o participaţie de 16% din companie şi funcţia de preşedinte şi director non-executiv. În 2019 a vândut însă restul de acţiuni, pentru suma de aproximativ 40 de milioane de euro, funcţiile sale revenindu-i, la alţi doi ani distanţă, lui Jos Massenberg. Antreprenorul are cinci copii şi este implicat şi în mai multe acţiuni caritabile. Familia Murtagh deţine, totodată, hotelul Hempel din Londra şi un altul în Amsterdam.

Carte de vizită

Eugene Murtagh, fondator Kingscourt
1. S-a născut pe 23 iunie 1942;

2. A lucrat pentru o perioadă ca instalator, înainte de a porni propriul business;

3. A fondat compania Kingscourt în 1966, alături de soţia sa;

4. Are cinci copii şi o avere de 2 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală