DOC Disperarea doctorilor de la Ambulanță! Nemerenco acuzată de abuz revoltător sub plapuma luptei cu corupția

14 Iun. 2023, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2023, 10:34 // Actual //  bani.md

Scandalul de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) ia amploare. După ce Realitatea.md a publicat un document care denotă faptul că administrația instituției vrea să dea afară 40 de angajați, care au atins vârsta de pensionare, redacția noastră a intrat în posesia unui alt document.

Colectivul CNAMUP a adresat o scrisoare către conducerea țării, în care denunță mai multe abuzuri care le-ar fi comis atât conducerea instituției, cât și personal ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

”Stimați Demnitari, Se adresează către domniile Dumneavoastră, reprezentanții colectivului IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, cu rugămintea de a examina petiția dată și solicitarea de a întreprinde măsuri pentru curmarea dezmățului conducerii actuale a IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească în frunte cu Fondatorul instituției, Ministerul Sănătății, în persoana Alei Nemerenco, sau după cum s-a exprimat doamna la întâlnirea avută la începutul anului cu vicedirectorii și șefii de departamente – cu „Directorul” instituției noastre, căci „vicedirectorii au fost numiți „de mine” pentru ca să facă tot ce le voi spune eu, eu voi fi vouă Director”, astfel începe scrisoarea angajaților CNAMUP.

În scrisoare se mai spune că ”sub paravana luptei aprigi cu corupția, hoții, bandiții, penalii, etc., actuala conducere a instituției la insistența și sub mentoratul ministrei Ala Nemerenco, a treia oară pe parcurs de jumătate de an modifică statele de personal, de două ori modifică organigrama și Regulamentul instituției. Scopul este clar definit – concedierea sub orice pretext a angajaților instituției incomozi conducerii și ministrei. În fapt, la data de 25 mai 2023, prin ordinul nr.456 a Ministerului Sănătății „Cu privire la aprobarea Organigramei IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească” este aprobată organigrama instituției, a doua în perioada ultimilor luni (ordinul MS nr. 963 din 18 octombrie 2022 „Cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a IMSP CNAMUP” punctul 1, subpunctul 2), semnat la fel de Ministru, Ala Nemerenco. În baza organigramei aprobate prin ordinul nr.456 din 25.05.2023, se elaborează și se aprobă Statele de personal ale IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, a treia oară pe parcursul ultimilor luni, semnate la fel de Ministru, Ala Nemerenco. Conform organigramei și statelor de personal aprobate prin acest ordin, au fost doar modificate denumirile subdiviziunilor, funcțiilor”. 

Pe final, colectivul CNAMUP roagă conducerea țării să nu trimită pentru examinare și răspuns petiția Ministerului Sănătății, ”căci ministerul va proceda tot așa ca și cum a procedat cu Ștefan Botnar: „Ministra Sănătății a răspuns acuzațiilor lui Ștefan Botnar printr-o scrisoare semnată de mai mulți angajați. „La minister promovăm meritocrația și munca cu dedicație”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală