FOTO, VIDEO Echipa din Taraclia a câștigat terenul de minifotbal din campionat

14 Iun. 2023, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Iun. 2023, 12:08 // Actual //  MD Bani

Câștigătoarea campionatului de minifotbal pentru copiii din localitățile cu reședință compactă de etnici bulgari a devenit echipa de la liceul „Olimpii Panov” din Taraclia. Formația s-a impus în finală în fața echipei din satul Svetlîi, raionul Comrat, cu scorul de 8-2. Premiul mare pentru campioni este un teren modern de minifotbal, care va fi construit la școală. Partidele pentru locurile premiante s-au disputat în data de 10 iunie, la complexul sportiv al orașului Taraclia. Locul trei în turneu a revenit echipei din satul Albota de Jos, raionul Taraclia.

După meciurile decisive, pline de adrenalină, a avut loc ceremonia de premiere a învingătorilor, dar și a tuturor concurenților. La eveniment au participat veteranii fotbalului moldovenesc – Serghei Epureanu, Igor Dobrovolschi, Viorel Frunze, prim-secretarul Ambasadei Bulgariei în Republica Moldova, responsabil pentru proiectele din cadrul programului „Asistența bulgară pentru dezvoltare”, Kiril Dimitrov, managerul pentru dezvoltarea competițiilor al Federației Moldovenești de Fotbal, Anatolie Ostap, președintele Comunității Bulgarilor din Republica, Gheorghi Barbarov, conducerea Asociației A.S.I.C.S., care a organizat Campionatul, vicepreședintele Consiliului Taraclia, Alexandr Borimecicov, precum și reprezentanți ai presei.

Echipa din satul Svetlîi a primit echipament pentru sala de sport, iar tinerii fotbaliști din Albota de Jos au fost premiați cu un certificat pentru uniformă de minifotbal. Formația din Colibabovca, Leova, care a marcat cele mai multe goluri (56) în cadrul turneului, a fost premiată cu un televizor de mari dimensiuni.

„Timp de două luni am văzut 12 echipe luptând din greu, surprize, victorii, înfrângeri, lacrimi de bucurie, adrenalină și emoții. Foarte curând vom construi terenul de minifotbal modern pentru care au concurat tinerii sportivi. Am reușit să îi unim pe copii, niciunul dintre ei nu a plecat cu fără cadou”, a declarat directorul A.S.I.C.S., Victoria Kriukova.

Antrenorul echipei câștigătoare a confirmat că băieții săi au fost perfect motivați să câștige.

„Noi chiar nu avem un teren de sport. Este singura școală din Taraclia care nu are unul. Așa că băieții au fost foarte motivați, știau pentru ce luptă”, a declarat profesorul de educație fizică de la liceul ”Olimpii Panov”, Mihail Șavriev, care antrenează echipa.

Responsabilul pentru proiectele din cadrul programului bulgar de asistență pentru dezvoltare, Kiril Dimitrov, a subliniat necesitatea de a dezvolta infrastructura sportivă în Moldova.

„Aș dori să felicit echipa A.S.I.C.C.S. și toți partenerii proiectului: Consiliul Raional Taraclia, Federația Moldovenească de Fotbal și Comunitatea Bulgarilor din Republica Moldova, pentru finalizarea cu succes a primei etape a proiectului finanțat în cadrul programului de asistență bulgară pentru dezvoltare. Cred că astfel de proiecte, împreună cu infrastructura sportivă, vor oferi o bună oportunitate pentru dezvoltarea sportului în Moldova și vor atrage mai mulți tineri către sport și un stil de viață activ, care este obiectivul principal al proiectului nostru”, a declarat prim-secretarul Ambasadei Bulgariei în Moldova.

Campionatul de minifotbal „Sportul unește societatea” a fost organizat cu sprijinul financiar al Guvernului Bulgariei prin intermediul Programului „Asistență bulgară pentru dezvoltare”. Competiția a fost organizată de Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.). Partenerii proiectului sunt Consiliul Raional Taraclia, Federația Moldovenească de Fotbal și Comunitatea Bulgarilor din Moldova.

Turneul a început la 8 aprilie și a reunit la start 12 echipe. Bugetul total al proiectului „Sportul unește societatea” este de aproape 80 de mii de euro, dintre care 68 de mii de euro reprezintă finanțarea Programului de asistență pentru dezvoltare al Bulgariei. Inaugurarea terenului de minifotbal la liceul ”Olimpii Panov” din Taraclia va avea loc în toamna acestui an.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău