Fenomenul plicul la medic! Câți bani dau moldovenii la doctor

14 Iun. 2023, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2023, 13:42 // Actual //  Lupu Eduard

Ponderea plăților din buzunar denotă gradul de dependență a finanțării sistemului de sănătate de cheltuielile gospodăriilor casnice. Evidențele OMS indică clar că, plățile din buzunar (în eng. OOPS – out-of-pocket spending) sunt mai mici în statele cu o pondere mai mare a cheltuielilor publice față de PIB. În Republica Moldova, în anul 2020, la o cotă a cheltuielilor publice din PIB mai mică de 5%, plățile din buzunar constituie 31% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, potrivit constatărilor Strategiei de dezvoltare a sistemului medical din Republica Moldova.

Deși în diminuare, de la 47% în 2000, cota plăților din buzunar în cheltuielile totale din sectorul sănătății rămâne impunătoare, fiind cu mult peste media din țările UE (15,5%).

Ponderea mare a plăților din buzunar produce multiple cazuri de cheltuieli catastrofale, inechitate printre păturile socio-economice și posibilitatea ca tot mai mulți oameni să cadă sub pragul de sărăcie din cauza plăților pentru servicii de sănătate. În anul 2021, ponderea populației cu cheltuielile gospodăriilor pentru sănătate mai mari de 10% în total cheltuielile gospodăriilor a alcătuit 14,2%. Pentru populația din mediul urban aceasta a constituit 17,1%, comparativ cu 12,2% din populația rurală, în creștere cu 3% și, respectiv, 1,6% față de anul 2020, mult mai înaltă comparativ cu majoritatea țărilor din regiunea europeană a OMS. În mare parte, acestea sunt suportate de păturile cele mai sărace ale populației, puternic concentrate în rândul persoanelor care trăiesc în mediul rural și al pensionarilor.

Acest lucru reprezintă o dovadă clară că protecția financiară a populației nu este suficientă. Plățile din buzunar (formale și neformale) sunt achitate în mare parte pentru medicamente pentru tratamentul de ambulator. Populația din cele mai sărace pături, în anul 2021 a cheltuit pentru medicamentele circa 52% din totalul cheltuielilor pentru sănătate (Studiul Accesul populației la serviciile de sănătate, BNS, 2022

Plățile neformale, fiind pe larg răspândite în Republica Moldova, reduc din încrederea persoanelor în sistemul de sănătate și majorează costurile serviciilor medicale pentru beneficiarii acestuia. Astfel, în situația când nu va fi asigurată tendința unei finanțări adecvate a sistemului de sănătate, lipsită de o prioritizare a cheltuielilor publice, va crește ponderea plăților din buzunar pentru serviciile medicale și va reduce accesul la servicii medicale a populației și va aprofunda inechitatea în sănătate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 13:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 13:39 // Actual //  Lupu Eduard

Începând cu 1 octombrie, Fiscul va monitoriza îndeaproape vânzările agenților imobiliari, într-o nouă încercare de a combate evaziunea fiscală. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni de la RLive, evidențiind măsurile stricte care vor fi implementate pentru a asigura conformarea fiscală.

În ciuda colectării a doar 256 de milioane de lei din amenzi pentru evaziune fiscală anul trecut, încasările din conformarea benevolă au depășit un miliard de lei. „Suntem într-o eră în care dezvoltăm instrumente și digitalizăm procesele, astfel încât riscul de a face evaziune fiscală sau costul alternativ este destul de mare”, a explicat Rotaru.

Potrivit ministrului, în prezent, amenzile pentru evaziune fiscală sunt egale cu suma taxelor neachitate, la care se adaugă dobânda de întârziere, ceea ce dublează costul. Un exemplu de dificultate în monitorizarea vânzărilor a fost neeliberarea bonurilor de casă de către comercianți, care era greu de detectat deoarece Serviciul Fiscal verifica aparatele de casă o singură dată pe an sau doar în cadrul controalelor operative.

Rotaru a subliniat că până la 1 iulie, 7 sau 8 tipuri de agenții economici trebuie să se conecteze la sistemul de Monitorizare Electronică a Vânzărilor (MEV), iar până la 1 octombrie, această obligație se va extinde și pentru sectorul HoReCa și agenții imobiliari. „Din moment ce vor fi conectați la MEV, noi vom putea monitoriza aceste vânzări în regim online”, a punctat el.

Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu de digitalizare și transparentizare a activităților economice, având ca scop reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la bugetul de stat. Agenții imobiliari și ceilalți operatori economici vizați vor trebui să se conformeze noilor reguli, riscând sancțiuni severe în caz de nerespectare.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău