Impresionant! Celebrul regizor James Cameron a efectuat 33 de scufundări pentru a explora epava Titanicului

21 Iun. 2023, 11:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iun. 2023, 11:23 // Actual //  bani.md

James Cameron nu este doar cel mai de succes regizor din istorie, dar şi un mare iubitor de explorare subacvatică. Pasiunea sa pentru mediul subacvatic l-a împins să producă filmele “Avatar” şi “Titanic”.

În vreme ce un submersiv de la OceanGate cu cinci persoane ce voiau să vadă epava vasului RMS Titanic a fost pierdut în Atlantic, Cameron a dezvăluit că a făcut 33 de scufundări spre epava vasului.

„Am produs Titanicul pentru că voiam să mă scufund către epavă, nu pentru că voiam să fac neapărat filmul”, l-a citat CNN.

James Cameron nu este doar cel mai de succes regizor din istorie, dar şi un mare iubitor de explorare subacvatică. Pasiunea sa pentru mediul subacvatic l-a împins să producă filmele “Avatar” şi “Titanic”.

„Titanic a fost Muntele Everest al epavelor, iar eu ca scufundător am visat să fac ce este corect. Când i-am instruit pe alţi băieţi să se scufunde spre Titanic pentru a face filmul în format IMAX, le-am spus – voi face un film Hollywoodian ce îmi va plăti expediţia. Mi-a plăcut prima oară, aşa că am vrut mai mult.  Cred că jobul unui explorator este să călătorească şi să experimenteze limitele umane pentru a reveni acasă cu o poveste”, adaugă regizorul.

În 1989, James Cameron a regizat filmul „The Abyss”, un film american de science fiction în care un submarin american se scufundă în Caraibe, iar o echipă americană de căutare şi recuperare lucrează cu un echipaj de platformă petrolieră şi luptă împotriva navelor sovietice pentru a recupera barca. În adâncul oceanului, ei întâlnesc ceva neaşteptat.

În 1997 a lansat filmul Titanic dedicat scufundării celui mai mare vas de pasageri, obţinând cele mai mari încasări din istoria cinematografiei până la filmul Avatar lansat în 2009.

În august şi septembrie 2001, Cameron şi un grup de oameni de ştiinţă au organizat o expediţie la epava vasului RMS Titanic şi s-au scufundat cu submersibile ruseşti pentru a obţine imagini mai detaliate cu epava.

Cu ajutorul a două vehicule mici, construite special, acţionate de la distanţă, numite „Jake” şi „Elwood”, echipajul a putut vedea şi interiorul Titanicului.

Cu ajutorul efectelor computerizate, spectatorii au putut vedea aspectul original al navei suprapus pe imaginile de adâncime în Ghosts of the Abyss.

În 2005 a făcut un documentar despre formele de viaţă extremofile din ocean.

În 2012, regizorul a explorat Groapa Marianelor ,  coborând la 11 km adâncime.

În total, regizorul a efectuat 70 de scufundări cu submersibil.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!