Maia Sandu a oferit o mențiune specială echipei Castel Mimi pentru organizarea impecabilă a Summit-ului CPE

21 Iun. 2023, 10:23
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
21 Iun. 2023, 10:23 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Acest weekend a adus echipei Castel Mimi o recunoaștere deosebită, prin acordarea unei Diplome de Onoare din partea președintei Maia Sandu, în semn de apreciere pentru eforturile remarcabile în organizarea Summit-ului Comunității Politice Europene. În această săptămână, fiecare membru al echipei Castel Mimi va primi o copie a acestei diplome, ca o recunoaștere a dedicării și implicării lor.

Echipa formată din 200 de persoane a lucrat fără întrerupere pentru a se asigura că cei peste 2 175 de oaspeți ai Castel Mimi, din 49 de state, au rămas încântați de ospitalitatea moldovenilor. Această misiune a fost îndeplinită cu succes și a adus o valoare inestimabilă pentru Castel Mimi și întreaga țară.

Cu o istorie de 130 de ani, Castel Mimi a devenit un simbol al excelenței în industria vinicolă moldovenească în ultimul deceniu. De la stadiul de vinărie sovietică pe cale de dispariție, Castel Mimi a renăscut și a fost recunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase și impresionante castele din lume. Publicația The Telegraph l-a denumit „Versailles de Moldova”, iar prezența sa în topul celor mai frumoase vinării din lume confirmă calitatea și frumusețea acestui loc remarcabil.

Istoria Castel Mimi a început cu visul lui Constantin Mimi, care a absolvit prestigioasa Școală Superioară de Agronomie din Montpellier, Franța. Inspirat de experiența sa în regiunea Bordeaux, el a decis să construiască în Basarabia o vinărie autentică în stil francez. În anul 1893, a început construcția vinăriei de la Bulboaca, folosind tehnici inovatoare pentru acea perioadă, cum ar fi betonul armat și pereții groși de un metru și jumătate, care au rămas până în prezent, găzduind cantități record de butoaie de vin. Constantin Mimi a adus în Basarabia soiuri de struguri francezi, contribuind la recunoașterea internațională a calității vinurilor moldovenești.

După perioada de glorie din anii ’80, când fabrica de vinuri de la Bulboaca producea 9 milioane de sticle de vin pe lună, Castel Mimi a trecut prin momente dificile și a ajuns în faliment la sfârșitul anilor ’90. Prin eforturile susținute ale familiei Trofim, proprietarii actuali, fabrica a renăscut și s-a concentrat pe producția de distilate și vinuri de calitate superioară.

 „Decizia de a redescoperi clădirea veche a castel-ului, aflată sub un strat de tencuială de peste zece centimetric, a fost luată de întreaga familie Trofim, după mai multe cercetări privind viața și activitatea lui Constantin Mimi, efectuate în arhivele din Chișinău, Bender, Sanct Petersburg și câteva orașe europene”, menționează CEO Castel Mimi, Adrian Trofim.

Restaurarea și reconstrucția Castelului Mimi au început în anul 2011, în colaborare cu arhitectul italian Arnaldo Tranti. Lucrările au durat mai mulți ani și au inclus analiza arhivelor și interviurile cu bătrânii satului, în scopul de a reda fațadei castelului aspectul său original.

Astăzi, Castel Mimi impresionează prin frumusețea și măreția sa, ocupând o suprafață de șase hectare, care include un muzeu, o galerie de artă, un hotel, bungalouri de lux, săli de evenimente și un restaurant. Întregul teritoriu este înconjurat de peisaje pitorești, împodobit de peste 5 000 de copaci și arbuști.

Castel Mimi nu este doar o destinație turistică populară, ci și un producător modern de vinuri. Cu aproximativ 1 000 de butoaie și o capacitate de extindere de până la 3 000 de butoaie, vinăria produce anual peste 500 de mii de sticle de vin, care sunt exportate în 18 țări din întreaga lume. Vinurile de la Castel Mimi au obținut 206 medalii la cele mai prestigioase competiții internaționale de vin, consolidându-și reputația ca producător de excepție.

Prin activitatea sa, Castel Mimi contribuie la dezvoltarea regională și la promovarea culturii moldovenești. Fundația Constantin Mimi, în colaborare cu diverse organizații guvernamentale și internaționale, a organizat peste 100 de evenimente de promovare a culturii și a țării, sprijinind dezvoltarea sectorului turistic și atragerea investițiilor în regiune.

„Organizarea reuniunii Comunității Politice Europene la Castel Mimi este rezultatul investițiilor efectuate de-a lungul întregii activități a vinăriei din Bulboaca. Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de promovare a Republicii Moldova și un catalizator puternic pentru atragerea investițiilor în această regiune”, a declarat președinta Fundației Constantin Mimi, Cristina Frolov.

Aprecierea și mențiunea oferită de președinta Maia Sandu echipei Castel Mimi subliniază calitatea și profesionalismul cu care aceștia au gestionat organizarea summit-ului Comunității Politice Europene. Această recunoaștere reprezintă un pas important în consolidarea poziției Moldovei ca destinație turistică și producător de vinuri de înaltă calitate.

P.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău