Procesul de obținere a unui împrumut ipotecar în Moldova

23 Iun. 2023, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Iun. 2023, 10:44 // Actual //  MD Bani

Când vine vorba de îndeplinirea visului dumneavoastră de a avea o casă proprie, unul dintre cei mai importanți pași este obținerea unui împrumut ipotecar. În Moldova, procesul de obținere a unui astfel de împrumut poate părea complex și descurajant, însă cu cunoștințele și orientarea potrivită, puteți naviga cu succes prin toate etapele. Vă prezentăm un ghid detaliat asupra procesului de obținere a unui împrumut ipotecar în Moldova, conceput împreună cu echipa RE/MAX din Moldova, ținând cont de legislația în vigoare, pentru a vă ajuta să transformați visul în realitate.

Etapa 1: Cunoașterea cerințelor și pregătirea documentelor

Pentru a solicita un împrumut ipotecar în Moldova, este esențial să înțelegeți cerințele și să vă pregătiți documentele necesare. În general, veți avea nevoie de următoarele documente: copii ale actului de identitate, certificatului de naștere, certificatului de căsătorie (dacă este cazul), adeverință de venit, documente de proprietate pentru bunul imobil din Chișinău sau țară care urmează a fi ipotecat și alte documente relevante. În plus, trebuie să fiți pregătit să prezentați informații detaliate despre veniturile, cheltuielile și alte obligații financiare existente.

Etapa 2: Evaluarea eligibilității și evaluarea de risc

Înainte de a aproba un împrumut ipotecar, instituțiile financiare vor evalua eligibilitatea dumneavoastră și vor efectua o evaluare a riscului. Această evaluare va lua în considerare factori precum veniturile, istoricul creditelor, capacitatea de rambursare și valoarea imobilului propus ca garanție. În conformitate cu legislația în vigoare, există anumite limite privind procentul maxim al valorii imobilului care poate fi finanțat și durata maximă a împrumutului ipotecar.

Etapa 3: Selectarea instituției financiare și negocierea condițiilor

După ce ați fost declarat eligibil și ați primit o ofertă de împrumut ipotecar, urmează să selectați instituția financiară potrivită. Este important să comparați ofertele de pe piață și să evaluați condițiile în detaliu. Luați în considerare rata dobânzii, comisioanele, durata împrumutului, flexibilitatea rambursării și alte caracteristici relevante. Asigurați-vă că înțelegeți pe deplin termenii și condițiile împrumutului și solicitați clarificări atunci când este nevoie.

Etapa 4: Procesul de evaluare a imobilului și încheierea contractului

În acest stadiu, instituția financiară va efectua o evaluare profesională a imobilului propus ca garanție pentru a determina valoarea sa de piață. Este important ca imobilul să îndeplinească anumite criterii și să nu aibă constrângeri legale sau probleme de titlu. Odată finalizată evaluarea și acceptată valoarea imobilului, veți putea încheia contractul de împrumut ipotecar.

Etapa 5: Semnarea actelor și obținerea împrumutului

Ultima etapă implică semnarea actelor finale și obținerea împrumutului ipotecar. Veți fi obligat să semnați contractul de împrumut și să finalizați toate documentele relevante. De asemenea, veți plăti taxe și comisioane asociate cu încheierea tranzacției. După ce toate formalitățile au fost îndeplinite, veți primi suma împrumutată și veți începe procesul de rambursare conform termenilor conveniți.

Obținerea unui împrumut ipotecar în Moldova poate fi un proces complex, dar cu informațiile corecte și o pregătire adecvată, puteți naviga cu succes prin fiecare etapă. Asigurați-vă că înțelegeți legislația în vigoare și că respectați cerințele impuse de instituțiile financiare. Cu un împrumut ipotecar potrivit, veți putea realiza visul dumneavoastră al unei case proprii și veți beneficia de securitate și stabilitate pe termen lung.

Agenția internațională RE/MAX vă pune la dispoziție cele mai bune oferte cu apartamente de vânzare în Chișinău, cu spații industriale de vânzare, precum și toată asistența necesară pentru a încheia tranzacții imobiliare reușite și avantajoase.

P.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală